Az általános szerződési feltételek bizony minden szolgáltató szerződésében nyűgösnek tűnnek, nem szeretjük őket elolvasni: legyen az akár egy ingatlan szerződés, gépjármű adás-vételi szerződés, vagy egy bérleti szerződés. Bizony azonban sajnos azok a fogyasztók, akik ezt elmulasztják végigböngészni, nagyon pórul járhatnak.

Nehezen érthető részek

Az ÁSZF általában unalmas, száraz szövegkörnyezetben megfogalmazott, ámde annál lényegesebb információkat tartalmaz, és bármennyire is apró betűs, elolvasásának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Különösen igaz ez a lakások és házak megvásárlására, hiszen itt nagy értékű kiadásokról van szó. Az ördögi részletek ugyanis azok, amelyek a csábító hirdetések mellett tartalmazzák azokat a lényeges rendelkezéseket, amelyek a megkötésre váró szerződésünkre és ennek következtében pénztárcánkra is nagy hatással lesznek.

Árak, fizetési feltétek

Az egyik, amit semmiképpen nem szabad kihagynunk az olvasásból, az az árral és fizetési feltételekkel kapcsolatos előírások lesznek. Például, ha ingyenesnek, vagy díjmentesnek hirdet egy cég szolgáltatást, akkor kiváltképpen legyünk óvatosak. Fontos, hogy ellenőrizzük, van-e esetleg olyan szerződési pont, amely például egy adott időintervallumhoz vagy feltételhez köti a szóban forgó ingyenességet, és ezen felül mennyi a díjfizetési kötelezettségünk. A fogyasztó kötelezettségeiről szóló pontok is nagyon fontosak, mert itt találhatunk a hirdetés lemondásával, ennek bizonyításával kapcsolatos rendelkezéseket is.

Webes üzenetek fontossága

Érdemes figyelnünk üzleti partnerünk weboldalát is, hiszen sokszor a fontos információkat a felhasználói felületeken közlik, és nem feltétlenül e-mailben például. Ilyen lehet egy szerződés módosítása, vagy fizetési kötelezettség teljesítése is, ami akár nagy változásokat hozhat magával, így mindenképpen érdemes naponta meglátogatni az oldalukat. Az ugyanis nagy kellemetlenséget okozhat például, ha megváltozik a díjfizetési kötelezettség mértéke, és mi nem értesülünk róla időben, fontos tehát erre pár percet rászánni.

Hasonló bejegyzések