Ha autónkat szeretnénk mindig a legjobb formájában viszontlátni, ezen felül pedig megvédeni a szennyeződésektől, esetleg a kisebb sérülésektől is, akkor érdemes rendszeres időközönként polírozni is egy kicsit a festését annak érdekében, hogy mindig a legjobb formáját mutassa. Természetesen ezt is lehet rosszul csinálni, így mielőtt nekilátunk, érdemes betartani az alapszabályokat.

Tisztítás nélkül semmihez se nyúljunk

A polírozás előtt a legfontosabb teendő, hogy kellő alapossággal megtisztítsuk az autó felületét, a fényezést. Ezt érdemes a szokásosnál is nagyobb alapossággal végezni, hogy ezúttal ne csak a szabad szemmel jól látható szennyeződések tűnjenek el a felületről, hanem a festés sérüléseinek vagy egyenlőtlenségeinek mikroszkopikus barázdáiba ágyazott fémpor, gyanta, kátrány és egyéb részecskék is. Ez azért különösen fontos, hogy a polírozás előtti waxolással ne egy erősen szennyezett réteget vonjunk be.
Ha a felületet tökéletesen megtisztítottuk – ehhez választhatunk kémiai szereket is, de létezik már polírozást előkészítő gyurma, ami a leghatásosabb mindközül –, akkor gondoskodnunk kell az autó felületének védelméről. Ezt a waxolással érjük el, amivel könnyedén megkímélhetjük autónk festését a környezet károsító hatásaitól, de akár még az autómosók viszontagságaitól és durva keféitől is. A wax tehát lényegében nem csak az UV sugaraktól vagy a savas esőtől, hanem olyan dolgoktól is megvédi autónkat, mint a só, a por vagy éppen a madárürülék.
A waxolás ugyanakkor nem csak védelmet biztosít autónknak, hanem természetesen hozzájárul ahhoz is, hogy a fényezés esztétikailag sokkal szebben fessen majd. A waxok közül érdemes egyébiránt mindig legalább a középkategóriás termékek közül válogatni, és mindig a lehető legvékonyabb rétegben vigyük fel a felületre, mert miután a réteg megszáradt – általában negyed óra –, a fölösleg úgyis eltávolításra kerül, és egy hajszálvékony, szabad szemmel láthatatlan réteg marad csak a karosszérián.

Jöhet a polírozás

Ha a waxot felhordtuk, és megvártuk, míg megszárad, akkor jöhet a polírozás, ami több célt szolgál, ezáltal például makulátlan fényűvé varázsolja autónkat, de eközben képes eltávolítani akár a kisebb karcolásokat is.
Nyilván a polírozást a legtöbben azért választják, hogy autójuk szebben csillogjon a napfényben, de vannak ezen felül ápoló és szépítő polírok is – lakktisztító és egyéb tulajdonságokkal –, amelyeknek köszönhetően a benne lévő minimális csiszoló hatással könnyedén és már egyetlen használat után eltűntethetjük az apróbb karcolásokat. Ezekkel a polírozó anyagokkal lényegében csiszoljuk autónk felületét, de olyan mikroszkopikus mértékben, hogy még akkor sem koptatjuk le róla a festéket, ha 20 éven keresztül rendszeresen használjuk.
Az ilyen polírt érdemes géppel felvinni, és körkörös mozdulatokkal haladni, ügyelve az egyenletes fedésre. Az eredmény már az első használat után azonnal látszódik majd, a szemmel nem látható extra védelemről nem is beszélve.

Hasonló bejegyzések