Az utóbbi években az internetes áruházak nyitásának szabályai olyannyira megváltoztak, hogy számtalan olyan dologra egyáltalán nincs szükség mindehhez, ami egykoron kötelező volt. Hogy melyek ezek a mára már csak formalitássá vált, és egyáltalán nem kötelező engedélyek és egyebek, azt az alábbiakban gyűjtöttük össze.

1. Már nem kell nyilvántartásba venni a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál

Korábban minden internetes áruház számára elengedhetetlen volt a működéshez, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál nyilvántartásba vegyék a működését, ez a kötelezettség azonban 2007. március 8-tól megszűnt, méghozzá a kereskedelmi tevékenység gyakorlásának feltételeitől szóló 25/2007. (II.28.) GKM rendelet módosításával. Mivel egykoron bevett gyakorlat volt, sokan még mindig megkísérlik az engedélyeztetést, ilyen kötelezettsége azonban ma már nincs a kereskedelmi tevékenységet folytató személyeknek.

2. Nem kell sem üzlet-, sem vevőszolgálati helyiség

Néhány évvel ezelőtt még az internetes boltoknak is elengedhetetlenül fontos volt, hogy legyen egy állandó üzlethelyiségük, amelyet később csak vevőszolgálati helyiség kötelezésére enyhítettek, de már mindkettőt eltörölték. A 2005. évi CLXIV. törvény módosításának értelmében 2008. március 31-től a csomagküldő kereskedelem esetében már nincs szükség semmilyen állandó helyiség fenntartására, és ettől eltekinteni csak és kizárólag akkor lehet, ha esélyt adunk a vásárlóknak arra, hogy a megrendelt terméket személyesen is átvegye. Egy webáruház mindezen felül jogosult arra, hogy az ügyfélszolgálatát kizárólag elektronikus úton működtesse, amihez fontos több elérhetőséget, ezáltal legalább egy telefonos kontaktot is biztosítani.

3. Már nem kell kereskedelmi szakképesítés sem

Szintén a 2005. évi CLXIV. törvény módosítása mondja ki, hogy az internetes csomagküldő kereskedelem elindításához senkinek sincs szüksége kereskedelmi szakképesítés abban az esetben, ha nem tartozik a vállalkozáshoz hagyományos üzlethelyiség, ahol vevőket szolgálnak ki.

4. Nincs szükség működési engedélyre

A legutolsó webáruházakat érintő és egyben nagyon fontos módosítás az, hogy 2009 óta nincs szükség működési engedélyre sem egy internetes áruháznak abban az esetben, ha az nem üzletköteles terméket kíván forgalmazni. Kereskedelmi tevékenységet ugyanis a kérdéses törvény életbe léptetését követően már nem csak működési engedéllyel felvértezett üzlethelyiségben lehet folytatni, hiszen többféle kereskedelmi forma választható, amelyek között az üzleten kívüli vagy csomagküldő kereskedelem alternatívája érvényesíthető az internetes boltokra. Fontos azonban, hogy bizonyos termékek árusítása esetén – például emberek, állatok vagy növények egészségének védelme –, netán a közegészségügyi követelmények indokolttá teszik, még egy internetes bolt is csak működési engedély mellett üzemeltethető.

Hasonló bejegyzések