Hányunknak van vagy volt már csatája a távirányító birtoklásáért? Viták arról, hogy mit nézzünk otthon, mikor és mennyi ideig? Sok szülő otthonában ez többé-kevésbé mindennapos küzdelem.

Nem arról van szó, hogy tekintélyelvűnek kell lenni, hanem a tekintély fenntartásáról. Nem is arról van szó, hogy megakadályozzuk gyermekeink önállóságát, hanem arról, hogy megfelelően irányítsuk őket. Sokkal kevésbé arról, hogy döntéseket kényszerítsünk rájuk, hanem arról, hogy segítsünk nekik megérteni, hogy a szülők azok, akik tudják, hogy mit, mikor, miért és miért nem.

Szülőnek lenni nem arról szól, hogy hagyjuk, hogy a gyerekeink azt csináljanak, amit akarnak. Néha mi magunk vagyunk azok, akik megtagadjuk és lejáratjuk magunkat. Senki sem tanít meg arra, hogyan kell szülőnek lenni, és igaz, hogy sokféleképpen hibázhatunk a gyermekeinkkel, de ha megőrizzük a józan eszünket, akkor képesek leszünk kijavítani a hibákat.

Távirányító gyerekeknek. Hiba vagy siker?

Ma már olyan távirányítót is választhatunk, amit direkt a gyerekeknek találták ki, hogy saját maguknak kapcsolgathassák a csatornákat. A kérdés inkább az, hogy miért akar egy gyerek egy kizárólag neki tervezett távirányítót, vagy inkább az, hogy miért akar egy család egy távirányítót a kis csemetéjének? Ez a különleges tárgy akkora hatalommal bír, hogy teljesen lefoglalja a piciket. De milyen kortól adhatjuk nekik?

A gyerekpszichológusok szerint egyáltalán nem ajánlott, hogy a fiatalok felnőtt felügyelete nélkül nézzék a műsorokat. Emellett a 3, 4, 5 vagy 7 évesek nem tudják eldönteni, hogy mit nézzenek és mennyi ideig.

Úgy tűnik, hogy van bizonyos kapcsolat aközött, hogy a szülők mennyire engedékenyek, amikor hagyják, hogy a gyermekeik döntsék el, mit, mikor és mennyi ideig néznek tévét, és aközött, hogy a gyermekeink hogyan látják, ki a főnök otthon. Ez olyan egyszerű, mint hogy “nálam van az irányítás, nálam van a hatalom”.

Természetesen egyértelmű, hogy gyermekeinknek megvannak a preferenciái, és minden joguk megvan ahhoz, hogy kiválasszák a nekik legjobban tetsző műsort, de azt is el kell mondani nekik, amikor a műsor nem megfelelő az életkorukhoz.

Szerző: remote.hu

Hasonló bejegyzések