A csökkent nemi vágy hátterében gyakran az alacsony, csökkentő tesztoszteronszint áll. A férfi nemi hormon szintjének csökkenése a legtöbb esetben elkerülhetetlen, az életkor múlásával zajló természetes folyamat. Következménye pedig a csökkent libidó és egyes esetekben a merevedési zavarok.

A RexMD olyan módszereket ajánl, melyek segítenek a hormon szintjének fenntartásában, növelésében. Érdekesség, hogy a tesztoszteron termelése a férfiaknál a 20-as éveik végén, a 30-as éveik elején éri el természetes csúcspontját és ezután évente jellemzően 1-2 százalékkal csökkent.

Maga a hormon a herékben termelődik és ott tárolódik, de a termelés szabályozásáért az agyalapi mirigy és a hipotalamusz a felelős.

Vannak olyan életmódbeli változtatások, melyek ellensúlyozhatják a korral járó csökkenést. Ilyen például az egészségesebb táplálkozás, az erősen feldolgozott és magas glikémiás indexű ételeket érdemes elkerülni.

Helyettük olyan ételeket fogyasztani, mint a tenger gyümölcsei, a kagyló, lazac, makréla, az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek is ide tartoznak, mint ahogy a sovány fehérjék, mint a csirke vagy a sertéshús is. A friss gyümölcsök és zöldségek mellett érdemes dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket is fogyasztani.

A testmozgás is kiváló módja a teljesítmény növelésének, ráadásul fokozza a tesztoszteron termelését is. Különösen a súlyemelésnek van jó hatása a hormon szintjére.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is befolyásolja a hormon szintjét, az alkoholnak pedig komoly negatív hatása lehet erre nézve úgy, hogy akár impotenciát, a herék zsugorodását is okozhatja. A mértéktelen alkoholfogyasztás növelheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát is, ezért inkább előzzük meg.

Általános tanács a stressz szintjének csökkentése, a tartós stressz ugyanis kortizolt szabadít fel, ebben az állapotban pedig csökkenhet a tesztoszteron termelése. Ez a két hormon szoros kapcsolatban van egymással: minél magasabb a kortizolszint, annál alacsonyabb a tesztoszteron szintje.

Hasonló bejegyzések