A szexuális egészség arról szól, hogy az ember hogy látja magát szexuális lényként, hogy képes elfogadni és élvezni a szexualitását és hogy érzi, hogy birtokolja döntéseit és cselekedeteit.

A test, az elme egészséges hozzájárul az egészséges szexualitáshoz, írja az EverydayHealth.

A kielégítő, egészséges szex az általános egészség és jólét szempontjából is nagyon fontos. Az oxitocin, az endorfinok és más vegyi anyagok agyban történő felszabadításával a szex, az orgazmus javíthatja a hangulatot, segíthet a jó alvásban és még fájdalomcsökkentő hatással is bír.

A gyakori szexnek jó hatása van a szív és érrendszer működésére, egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a gyakrabban szexelő férfiaknál alacsonyabb volt a szívroham kockázata, függetlenül a merevedési zavaroktól. A potenciagondok, merevedési zavarok hátterében olykor a szív- és érrendszer megbetegedése, nem megfelelő működése áll, az ok és az okozat határai gyakran elmosódnak.

Egy 2016-os tanulmány viszont azt mutatta ki, hogy a heti egy vagy több alkalommal végzett szexuális tevékenység az 57-85 éves kor közötti férfiak esetében növelte a stroke és a szívroham kockázatát. Ezzel szemben a nők esetében kisebb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, ami a szívroham és a stroke kockázati tényezője.

A szex egyik egészségügyi előnye továbbá, hogy segíti a medencefenék izmainak megerősödését. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy ne alakuljon ki hátfájás és vizelet- valamint székletinkontinencia.

A szex egészségügyi előnyei közé tartozik az is, hogy segít erős érzelmi köteléket kialakítani, ezek pedig az élet minden területén éreztetik hatásukat. Erről már Deborah Fox okleveles szexuálterapeuta beszélt. Azt mondta, hogy a tudat, hogy kívánatos valaki, segít a magabiztosság elérésében és az általános jólétben is.

A szexuális élet új területeinek felfedezése is ját egészségügyi előnyökkel az izgalom mellett. Fontos, hogy ha valaki nyitottabban viszonyult a szexualitáshoz, az bűntudattól mentesen kielégítőbb szexet élhet át.

Hasonló bejegyzések