Óriási árkülönbség van porszívó és porszívó között. Sokan a porzsákosra esküsznek, sokan a porzsák nélkülire. A porzsák nélküli porszívó hatékonyabbnak tűnhet, de csak első látásra. A porzsák nélküli porszívóknál előny, hogy nem kell hozzájuk semmiféle porzsákot venni, a felszívott piszok egy beépített tartályba kerül, amit utána ki kell üríteni. Két változata van, a száraz és a vizes tartállyal működő.
Hiába nincsen porzsák, a szűrő villámgyorsan eltömődhet, előbb csökken a szívóképesség, majd pedig egyáltalán nem lesz képes felszívni a koszt a készülék. A száraz tartállyal működő porszívók használata nem túl jó, ha háziállat van a lakásban, az állat szőre hamar eltömítheti a filtert. Állattartóknak ajánlatosabb használni a vizes tartályos porszívót.
A száraz tartályos porszívók filterét minden használat után tisztítani kellene, ami plusz munkával jár. A porzsákos változatoknál csak akkor szükséges, ha megtelik a tárolókapacitás a kosszal. Ráadásul a porallergiások számára hátrány is lehet a száraz tartályos porszívó használata, mert ürítéskor a por egy része visszaszáll a levegőbe, és ez allergiás tüneteket idézhet elő.
A vizes tartályos porszívók jobb választások az allergiával küszködők számára, mivel a koszt a vízen keresztül szűrik meg, megnöveli a levegő páratartalmát, és nem jönnek ki az allergiás tünetek. Hiába jobb választás a vizes változat a száraznál, súlyra ezek mind nagyon nehezek, takarítás közben pedig kényelmetlen lehet magunk után ráncigálni a nehéz szerkezetet. Ráadásul egyáltalán nem olcsó egy ilyet beszerezni, a legolcsóbb típusok ára is húszezer forint felett van, a komolyabb vizes tartállyal rendelkező porszívókért pedig még súlyosabb pénzeket kell kiadni. Nagyon fontos a készülék szívóteljesítménye is, ugyanis egy drágább modellnél is elképzelhető, hogy gyengén szív, ilyenkor nem szabad kiadni érte több tízezer forintot.
A porzsákos változatok könnyebbek, igaz ugyan, hogy a porzsákokat üríteni kell néha, de nem szükséges minden egyes tisztítás után alaposan kitakarítani a porszívót. Ráadásul a szívóerőben sincs olyan nagy különbség, hogy megérje a porzsák nélküli változatot megvenni.
Ha Ön a porzsákos porszívókra esküszik, keresse fel a HD Planet webáruházat, vagy látogasson el a porzsakok.com weboldalra, ahol több száz típushoz választhat megfelelő porzsákot.

Hasonló bejegyzések