Magyarország igen híres arról, hogy nem sokan használnak legális szoftvereket. Talán csak Szerbia és Románia statisztikai adatai lehetnek rosszabbak. Bár Magyarországon elsősorban magáncélra töltünk le kalóz példányokat, nem kevés céges gépen is fut valamilyen „warez” program. A legtöbb otthoni felhasználónak még csak fogalma sincs arról, hogy a Microsoft operációs rendszere, a Windows is pénzbe kerül.
Általában a notebook vagy számítógép megvásárlása után a tudatlan vásárlók rádöbbennek, hogy operációs rendszer nélkül nem használható a gépük, ezért egy ismerőst megkérnek, tegye már rá a Windowst. A hazai torrent oldalak pedig ontják magukból a feltört változatokat, így akár teljesen ingyen is lehet használatra kész Windows 7 vagy Windows 10 a számítógépünkön. Persze ilyenkor már vérszemet kapva újabb és újabb programokra vágyunk és pakoljuk tele a legtöbbször vírusirtókat mellőző számítógépünket újabb és újabb feltört programokkal. Az illegális szoftver letöltésnek azonban megvannak a maga veszélyei is!

Legális szoftverletöltések a file5.hu oldalon

Az illegális szoftverletöltés bűncselekmény

Nem csak Magyarországon, hanem a világ számos országában elfogadott, hogy ingyenesen jutunk fizetős szoftverhez, miközben számtalan ingyenes alternatíva áll a rendelkezésünkre. Például a Windows helyett, a különböző Linux disztribúciók is igen népszerűek (pl. Ubuntu), de a Microsoft Office irodai csomagra is van már teljesen legális, ingyenes alternatíva, a Libre Office. Ugyanígy vannak fájlkezelők, képszerkesztő programok és játékok is, amik teljesen díjmentesen letölthetők. Ennek ellenére sokan inkább a tudatlanságuk áldozatául esve, a Magyarországon is bűncselekménynek számító illegális szoftverletöltést követnek el.
A magyar törvények értelmében filmet, zenét legálisan le lehet tölteni és maximum 1 napig tárolni a saját meghajtóinkon, az illegális szoftver letöltését szigorúbban veszik. A nem legális programok ugyanis bűncselekménynek számítanak a magyar törvények szerint! Természetesen az otthoni felhasználókkal senki nem foglalkozik, de a céges felhasználók ki vannak téve ellenőrzésnek és a súlyos büntetéseknek is, hiszen a szoftver vételi ára csupán a töredéke a lehetséges büntetésnek.

Vírusok, trójai programok rejtőzhetnek az illegális szoftverekben

A kétséges forrásból letöltött szoftverek nagyon sokszor tartalmaznak valamilyen kártékony kódot. Általában ugyanis valamilyen plusz program lefuttatása szükséges ahhoz, hogy az eredetileg fizetős szoftver, díj nélkül is korlátlan ideig fusson a gépen. Ilyen a keygen, ami legálisnak tűnő kulcsot generál, a patch és a crack ami a szoftver fájlokon módosít úgy, hogy azok legálisnak tűnjenek vagy a különböző licence fájlok és futtatható állományok, amikkel a szoftvert „ingyenessé” tehetjük.
Ezek a kísérő programok azonban ellenőrizetlen, illegális forrásból származnak, és sokszor tartalmaznak vírust, trójait, hirdetéseket vagy más kártékony kódot, amivel kihasználják a számítógépünk forrásait (pl. crypto pénz bányászatra).  A legjobb védekezés az, ha jól fel vagyunk szerelve vírusírtó szoftverrel és megvásároljuk a legális licenc kulcsokat, vagy ingyenesen elérhető legális alternatívák után nézünk.

Hasonló bejegyzések