Az autóüveg felhasználása folyamatosan növekedett az elmúlt évtizedekben. Ez egyrészt a járműgyártási lázra vezethető vissza, másrészt az autóüvegek méretének növekedésére. Ha összehasonlítunk egy ugyanolyan modellt a 80-as évek végéről és egyet napjainkból, szembetűnő az üvegek felületének jelentős növekedése.
Nagy felületű tetőablakokat, üveges csomagtér ajtókat láthatunk több modell esetén. A légellenállás csökkentése érdekében a szélvédőket jobban megdöntötték és egyre összetettebb alakzatokra van szükség, így a üvegfelület mértéke tovább nő.
Az autóüveg vagy szélvédő ma már, nem csak egy darab üveg, hanem annál jóval több, komplexebb rendszer. A hővédő üvegek már régóta ismertek, melyeket a felforrósodás csökkentése érdekébe alkalmaznak. A jég és párátlanító tulajdonságok mellett megjelentek a víztaszító bevonatok és egyre több gépkocsiban találhatunk például eső vagy fényérzékelő szenzorokat, melyek szabályozzák az ablaktörlőket, illetve az üvegek fényáteresztését. Ma már alig találni olyan gépkocsit, amibe nincs GPS vagy dvd lejátszó beépítve. Ezekhez integrált mobiltelefon, navigáció, rádió antennák szükségesek.
Mindezek egyre speciálisabb technikákat igényelnek a beszerelés, illetve az autóüveg csere során is. Érdemes szakemberre bíznunk a munkát, mivel egy későbbi javítás költsége sokszorosan meghaladja az összeget, amit egy profi autóüveg szerviznek fizetnénk ki. Ráadásul az autóüveg szervizek gyakran a kárügyintézésben, illetve a cascós kárfelvételben is tudnak segíteni és nem nekünk kell utánajárni.

Hasonló bejegyzések