Januártól ismét történt néhány változás a Munka törvénykönyvében, amelyek között kisebbekkel és nagyobbakkal egyaránt találkozhattunk. Az öt legfontosabb módosítást az alábbiakban gyűjtöttük össze:

1. Munka gyerek mellett

Mivel a kormány célja, hogy egyre több magyar pár vállaljon gyermeket, ezért egy rendelkezéssel most engedélyezte a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét. Januárig a munkavállaló a gyermek három éves koráig kérhette azt, hogy módosítsák munkaszerződését, mostantól azonban ez megváltozik. Noha egy gyermek esetén továbbra is csak három éves korig, három vagy több gyermek esetében azonban a munkaadó kötelessé válik arra, hogy munkáltatója számára a teljes napi munkaidő felének megfelelő tartalmú és díjazású, részmunkaidős állást biztosítson.
Ezzel egyetemben módosítást érte a Kjt-t is. A törvény ugyanis úgy módosult, hogy amennyiben egy közalkalmazott fizetés nélküli szabadságra megy gyermekgondozási célzattal, akkor a munkáltatónak írásbeli kérelem ellenében kötelező heti 20 órás részmunkaidőt kiírni. Ezzel egy időben, ha a szerződés megköttetik a két fél között, a munkáltató egy gyermek esetén annak 3 éves koráig, három vagy több gyermek esetén a legfiatalabb 5 éves koráig köteles ilyen formában foglalkoztatni a dolgozót.
2015-ös bérkalkulátor: Megnézem

2. Apaszabadság

Meglepő és egyben teljesen új dolog is bekerült a Kjt-be, ami nem más, mint az apaszabadság fogalma. A lényege, hogy amennyiben egy férfinak gyermeke születik, akkor legkésőbb a születést követő második hónap végéig öt, ikergyerekek esetén hét munkanapot pótszabadságnak kivehet, amelyeket a munkáltató köteles a dolgozó által megjelölt időpontban kiadni. A szabadság még olyan esetben is jár, ha a gyermek esetleg halva születik, vagy a születés után meghal.

3. Szabadság keresőképtelenség idején

Eddig a magyar jogszabályok értelmében a szabadság tekintetében egy naptári évben munkában töltött időnek számított a 30 napot meg nem haladó keresőképtelenség. Ha azonban a munkavállaló hosszabb tartalmú keresőképtelenséget halmozott fel, az arányosan csökkentette annak szabadságát. Ez azonban ütközött az Európai Unió hatályos jogszabályaival, ezáltal a keresőképtelenség 2015. január 1-jétől időtartamtól függetlenül feljogosít a szabadságra.

4. Munkajogi védelem a vezetőknek

Módosultak a vezetőkre vonatkozó jogszabályok is, ezáltal a vezető már felmondási tilalom alá kerül, ha szülési szabadság vagy várandósság áll fenn, illetve az emberi reprodukciós kezelések első hat hónapjában áll.

5. A nagycsaládosok minősítése

Az Mt. törvényben rögzítette továbbá azt is, hogy 2015-től ki minősül Magyarországon nagycsaládosnak. Ezáltal azok tartoznak ebbe a kategóriába, aki a családok támogatásához kapcsolódó törvény értelmében szülőként legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult, ezen felül gyermekgondozási díjban, esetleg gyermekgondozási segélyben, illetve gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül.

Hasonló bejegyzések