Sosem hangzik jól semmi, aminek a nevében benne van a kötelező szó. Márpedig itt sem véletlenül van benne, hiszen ez a típusú biztosítás nem egy választható forma, mindenkinek meg kell fizetni, akinek a birtokában van bármilyen gépjármű.

Mi ez?

A kötelező felelősségbiztosítás egy nem választható forma, minden gépjármű tulajdonosnak meg kell fizetnie, legyen autója , motorja, vagy akár teherautója. Ennek a fajta biztosításnak az a célja, hogy az általunk okozott kárt megtérítse a másik félnek. Amennyiben egy esetleges balesetnél azt szeretnénk, hogy a mi kárunk is meg legyen térítve, a gépjármű felelősségbiztosításon túl Cascót kell kötnünk, csak ez a biztosítás fizet akkor, ha mi okoztuk a kárt a saját járművünkben. Kötelező biztosítás nélkül nem lehet jármű a forgalomban, ha nincs meg, ellenőrzések során súlyos bírságokra számíthatunk. Amennyiben a baleset úgy történik, hogy nincs befizetve a kötelezőnk, a sértett akkor is kap kártérítést, viszont a károkozón kíméletlenül be lesz vasalva a későbbiekben az összeg.

Kire nézve kötelező?

A gépjármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kötelessége megfizetni ezt a díjat. Viszont nemcsak a járműtulajdonosra vonatkozik a kötelesség, hanem a biztosítóra is ugyanúgy. Ez azt jelenti, hogyha valaki elhatározta, melyik biztosítóval szeretne szerződni, ezt a szerződést a biztosító nem utasíthatja vissza, mindenképpen be kell fogadnia a kérvényt.

Mekkora összegig fizet?

Létezik összeghatár, még ha ez az összeg igen magas is. Dolgokban keletkezett károk esetén 500 millió forintig terjedő összeget fizet a biztosító, amennyiben személyi sérülésről is szó van, úgy 1250  millió forintig fizet, megfelel az EU-s normáknak is.

Hasonló bejegyzések