A statisztikák azt mutatják, hogy amíg egyedülállóak vagyunk, bátrabban változtatunk lakóhelyet, akár ösztöndíj programról, tanulmányi útról, akár munkahelyváltásról van szó. Családos emberként általában inkább a biztonságot értékeljük a kaland helyett, és gyermekünk érdekeit igyekszünk szem előtt tartani.
Ugyanakkor vannak olyan élethelyzetek, amikor mégis a költözést látjuk jó megoldásnak egy adott szituáció feloldására, legyen szó magánéleti krízisről, egészségi vagy pénzügyi okokról. Ezt mondják nehezített körülménynek vagy mégsem?

Apró léptek – az előkészületek

Hacsak nem egy szál magunkban vágunk neki a világnak, mindenképpen összetettebb a költözés kivitelezése. Az egyenlet több ismeretlenes lehet mindaddig, amíg nem bontjuk le minél kisebb fázisokra az előkészületeket a pakolástól, a csomagoláson át, a szállításig, és a megfelelő fuvarozó cég megtalálásáig. Sokat segíthet a folyamat zökkenőmentes lebonyolításában, ha minél részletesebben beavatjuk gyermekünket is. Ha már nagyobb, aktívan ki tudja venni a részét költözés különböző fázisaiból, és valószínűleg könnyebb lesz elfogadnia a változást az életében. A beszélgetéseken keresztüli kapcsolódások nagyon fontosak ahhoz, hogy minél természetesebbé váljon számára az új otthon gondolata.
Ha családosan választjuk a költözést, minél inkább vonjuk be gyermekünket az előkészületekbe, hogy ne legyen számára olyan félelmetes!

Dobozolás közösen, játékosan

Ha még kis csöppségünk van, nem sokban járulhat hozzá a költözés talán legfontosabb fázisához, a régi lakótér tárgyainak válogatásához és dobozolásához. Ilyenkor jól jöhet egy nagyszülői segítség, hogy minél hamarabb végezhessünk a lomtalanítással egybekötött pakolással. Ha azonban nagyobbacska, nem kell annyira elsietni ezt a szakaszt, hanem igyekezzünk minél inkább bevonni őt is, hogy érezze saját személye fontosságát. Megkérhetjük a saját játékai átnézésére is például, hogy van-e esetleg olyan, amitől már megválna, bíztatva abban, hogy az új helyen is ugyanúgy meg lesz a saját birodalma. Pakoljuk össze közösen a dolgokat, és írjuk rá arra a dobozra a nevét, amiben csak az ő holmijai lesznek! Ha partnerként kezeljük őt, sokkal inkább biztonságban fogja érezni magát, hiszen így is lesz bőven olyan ismeretlen tényező, amivel az első időkben találkozni fog.

Az új vár bevétele: iskola az új környezetben

A költözés távolságának függvényében jön szóba az iskolaváltás problémája is. De nem feltétlenül kell annak lennie. Időzítsük úgy a szállítást, utazást, amikor a tanév éppen befejeződik! Erre legideálisabbnak július mutatkozik, hiszen a szünidő ideje alatt lesz alkalma megismerni és befogadni az új otthonát, a környékbéli gyermekeket és tágabb környezetét. Az iskolakezdés új élménye így talán kevésbé lesz drasztikus a számára, hiszen eddigre a többi tényező nagyjából ismerőssé válik. A lényeg, hogy mindvégig legyünk vele a lehető legtöbbet, hogy amikor szükségét érzi, hozzánk bújhasson és feltehesse a kérdéseit!

Hasonló bejegyzések