Sokak számára talán elsőre érthetetlen, hogy mi az a darálós WC. De még mind a mai napig találkozni lehet ezzel a megoldással régebbi társasházak mellékhelyiségeiben. Ez az érdekes megoldás nem csak Magyarországon fordul elő, de Európában nagyon sok olyan épületben, amely a századfordulón épült és még nem volt mód a teljes átcsövezésre.
A darálós WC annyiban különbözik a megszokottól, hogy a kivezető csöve rá van kötve egy kisméretű darálóra, ami a lehúzott dolgokat felaprítva továbbítja. Erre azért van szükség, mert a századfordulós házak csövei sokkal vékonyabbak, mint a ma használt csövek. Amikor ezek a házak épültek a vízvezeték még csak az iváshoz, mosdáshoz, főzéshez és hasonlókhoz használt víz bejuttatására és a későbbi kijuttatására volt alkalmas, a mellékhelyiség rendszerint még mindig az udvari típusú volt.
Ezek a csövek 110 mm-nél keskenyebbek, általában 32 és 63 mm közötti átmérőjűek. Mivel akkoriban, mikor ezekkel elkészítették a vízvezeték hálózatot, még nem volt szokás angol WC-t telepíteni a lakásokba. Nagyon nagy összegbe került volna és most is nagyon drága mulatság lenne egész lakótömböket átcsövezni é sokan csak a saját lakásuknál sem szeretnék vagy nincs mondjuk megoldani, így egy egyszerű megoldással, a daráló közbeavatkozásával oldják meg a problémát.
Hasznos megoldás, de ugyanakkor rengeteg hátránya is van. A régi csövek már annyira elhasználódtak, hogy lassacskán eltöredeznek, a lerakódások mégjobban beszűkítik őket, így az amúgy is nehezen tovahaladó anyagok még inkább lassan, akadozva folynak le, ha egyáltalán lefolynak.
A régi, vékony csöveknél sajnos számos megoldás nem jöhet szóba, ha duguláselhárításról van szó. A csőgörények közül jobb esetben a legvékonyabb még alkalmazható, de a magasnyomású mosó, vagy egyéb műszerek nem. A legjobb megoldás, ha a lehető legrövidebb időn belül kicseréltetjük megfelelő vastagságú csövekre a meglévőket és akkor már a darálóra sem lesz szükség, ami szintén okozhat már önmagában is dugulást.
Ha dugulást tapasztalunk, akkor először érdemes megnézni, nem a darálóban történt-e valami. Ha igen, akkor azt könnyű orvosolni, még házi módszerekkel, szakember nélkül is. Sokszor arról van szó, hogy a darálóra feltekeredik a nem elég gyorsan oldódó WC papír. A daráló szétszerelése nem egy kellemes feladat viszont legalább egészen könnyű. Fontos, hogy mielőtt nekilátunk leszerelni a tetejét, áramtalanítsuk.
Általában két picike csavar tartja a fedőt, amit levébe nagyon gusztustalan dolgot fogunk tapasztalni. kellemetlen szag, és visszataszító kinézet, ez jellemzi a darálót, de szerencsére egy átmosás után már sokkal jobb lesz a helyzet. Ha a dugulás nem a darálóban alakult ki, oda már szakember kell, főleg, hogy igen vékony nehezen tisztítható csövekről van szó. A darálót, összeszerelés előtt mindenképpen ki kell tisztítani és a környezetét is fertőtleníteni kell, mert az ilyen dolgok komoly fertőzésforrások.

Hasonló bejegyzések