A csiszolt betonpadló tartós, higiénikus, környezetbarát, gazdaságos és nem mellesleg szép is. Sokan szeretik alkalmazni, mert az utókezelése egyszerű, és a karbantartásra sem kell túl sok időt fektetni. Az sem mindegy, hogy környezetbarát, mivel egyre többen szeretnének a Földünkkel kollaborálni.

Ha pedig a padló tisztítására gondolunk, akkor egyszerűen vízzel történik, hiszen még vegyszerekre sem lesz szükségünk. Azonban a betonpadló is károsodhat, amit érdemes inkább az elejétől fogva elkerülni.

A betonpadló ellenségei

  1. A beton egyik ellenségei az olvasztószerek. A víz fagyáspontját csökkentő szerek káros hatással vannak a padlóra, mivel hősokkot idéznek elő a betonban. A folyamat lényege, hogy az olvasztószer éppen a betontól vonja el a hőt, amire a jég felolvasztásához szüksége van, tehát a beton hőmérséklete csökkenni kezd. Ez végül nyírófeszültséget hoz létre, ami a legrosszabb esetben a betonpadló felületének a leválásához vezet. Ennek az elkerülésének az érdekében fontos, hogy minél tömörebb legyen a beton, valamint a légbuborékot képző adalék hozzáadása, ami biztosítja a tágulási teret.
  2. A betonpadló másik ellenségei a szulfátok. Ezek a talajjal érintkező részt károsítják elsősorban. Ilyen lehet a gipsz, a kalcium-szulfát, ami vízzel oldódva bejut a padló szerkezetébe. Ezáltal a térfogat növekedni fog, ami bosszantó repedések megjelenéséhez vezet. Szerencsére ez a probléma is elkerülhető, ha nagyon tömör betont készítünk, aminek kicsi porozitása van. Fontos, hogy a cementet úgy keverjük ki, hogy magas szulfátálló tulajdonsága legyen.
  • Tipp: a beton csiszolásához használt szerszámok: megnézem

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a vegyi anyagokat is. Ezek megszilárdulnak a cementkővel, majd reakcióba lépnek a vízzel. A végeredmény egy szilárd végtermék, aminek a térfogata változó, és legrosszabb esetben kitolja a betont a helyéről, amit repedések formájában fogunk észre venni. Ez általában lassú folyamat, csak akkor szokták meglátni, amikor betonpadló szerkezete már porózussá válik. Ennek az elkerüléséhez használjunk nagyon tömör, kevésbé porózus betont.

Hasonló bejegyzések