Azt ugye tudjuk, hogy az egészséges életmód két alappillére az egészséges táplálkozás és a megfelelő étrend kialakítása, illetve a rendszeres, intenzív sportolás. Arról azonban megfeledkezünk, hogy mikre kell még odafigyelnünk, hogy tényleg egészségesen éljünk. Az egyik ilyen dolog lehet az alvás, melyről nem is gondolnánk, mennyire fontos és mennyire képes befolyásolni az alvási szokásunk az egész életünket. De vajon ha sokat alszunk, akkor egészségesek leszünk?

Mennyit kell aludnunk, hogy egészségesen éljünk?

Tipp: egészséges receptek

Az alvás elengedhetetlen az egészséges életmód szempontjából, pedig sokan megfeledkeznek róla. Az emberek szeretnének a 24 órából 28-at csinálni és mindent egy nap alatt elintézni, ez pedig nagyon sokszor az alvás kárára megy. Nem mindegy, az alvás minősége se, amikor pedig már túl fáradtak vagyunk, nem fogunk olyan kipihentetően aludni se. Egyáltalán nem mindegy tehát hogy mennyit és milyen minőségben alszunk.
A fiatal, tizenéves korosztálynak napi 9 óra alvásra lenne szüksége, a felnőtt embereknek pedig 7-9 órára. Próbáljunk arra törekedni, hogy ezt az időintervallumot mindig betartsuk és így garantáltan kipihentek, nyugodtak és egészségesek leszünk. Ha rendszeresen mozgunk és sportolunk, akkor nagyon fontos, hogy szervezetünknek legyen ideje regenerálódni és pihenni is.

A kipihent énünk sokkal barátságosabb is lesz

Ha egy konkrét étkezésre oda tudunk figyelni, ha mindennap rá tudjuk beszélni magukat a mozgásra, de alig alszunk pár órát, akkor az még mindig nem számít egészséges életmódnak. Éjszakánként különböző alvásfázisokba jutunk, melyek során az agyunk különböző aktivitást mutat. Vannak időszakok, amikor csak felületesen alszunk és vannak olyanok, amikor pedig nagyon mélyen alszunk. Egy alvás alatt körülbelül 6-7 alkalommal váltakoznak ezek az időszakok.
Felületes alvás alatt álmodunk, ilyenkor olyan folyamatok mennek végbe az agyunkba, mint ami a tanuláshoz és az információ feldolgozásához szükséges. Ideális esetben az ember akkor ébred fel, amikor éppen egy felületesebb időszakban vagyunk, hiszen ha éppen mély alvásból kelt fel egy hangos ébresztőóra, akkor egyáltalán nem fogjuk kipihentnek érezni magunkat.

Hasonló bejegyzések