Bár nem csupán az ünnepek alkalmával rémülünk meg a mérleg nyelvétől, miközben ismeretlen magasságokba szökik a mutatója, de az újév közeledtével mégis megsokasodnak az étkezés megreformálásáról szóló fogadalmaink. Az ínycsiklandózó fogásoknak sokszor nehezen mondunk nemet. De vajon ezen túl mik állhatnak a túlsúly képződésének hátterében?

Ülőgumók edzése a testünk mozgatása helyett

Rohanó, multikulturális világunkban már a Föld két legtávolabbi pontján élő emberek is dolgozhatnak egymással a számítógép és az internet segítségével. Ez az életmódbeli változás azonban azt is eredményezi, hogy sokkal több időt töltünk ülőmunkával, mint ahogy korábban jellemző volt. Emellett pedig általában a bevitt kalória mennyiségét általában nem csökkentjük, és sok esetben még a munkahelyünkig való eljutáshoz sem végzünk semmilyen mozgást, a távmunkának és az autónak köszönhetően. Nem beszélve ezek hosszú távú következményéről, melyet leginkább a gerincünk nem fog meghálálni nekünk, ha nem iktatjuk bele heti menetrendünkbe a rendszeres és intenzív sportolást is.

Nem tehetek róla, ilyen a családom testalkata!

Egyelőre nem teljes mértékben tisztázott, hogy a gének felelnek-e teljes mértékben az elhízásért, mert rengeteg más tényező is van, ami befolyásoló erejű lehet. Persze könnyebb így a felelősségünket a minimális szintre csökkenteni, és megalkudni azzal az alkattal, amit a természet ajándékozott nekünk. Azonban a berögzült szokásoknak és viselkedési mintáknak is erőteljes hatása van az egész életünkre. Ha a családunkban az étel az öröm és bánat, illetve minden ünnepi alkalom fontos szimbólumává vált, érdemes lehet más szokásokat a magunkévá tenni, melyek az egészséget pártolják. Végül is bizonyított tény, hogy a mozgás is endorfint termel. Ezek a korábbi pótcselekvések csak időlegesen fedik el azokat az érzéseinket, melyekkel nem szívesen találkozunk, vagy nem tudunk velük a legtöbbször mit kezdeni. Napjainkban nagyon sokféle pszichológiai irányzat is a rendelkezésünkre áll, melyeknek szakembereit segítségül hívhatjuk, ha mélyebb szintű változást szeretnénk elindítani az életünkben.

Felkúszó többlet a babaváró időszakban

A terhesség időszakában sokunknál jön el az a kívánós szakasz, amikor érthetetlenül olyan dolgokat kívánunk meg, melyek korábban nem képezték az étrendünket. A repertoár nagyon széles, olykor az édesség láz tombol, ami talán a legkevésbé hasznos a kisbaba egészséges fejlődéséhez. A túlzott táplálékbevitel felboríthatja a szervezet egyensúlyát, növelve a későbbi betegségek kialakulásának rizikóját. A várandóság ideje alatt is találhatunk kímélő testmozgási formákat, a pilatestől a jógáig, melyek a jobb közérzet mellett abban is segíthetnek, hogy ne maradjanak rajtunk plusz kilók. Jó, ha arra is figyelünk, hogy a korunk előrehaladtával anyagcsere folyamataink is lelassulnak, így minél később fogunk bele a babaprojektbe, annál fontosabb, hogy odafigyeljünk a felesleges kalóriák elégetésére.

Hasonló bejegyzések