Sajnos ritka az az ember, aki elmondhatja magáról, hogy tizenévesen nem volt problémás az arcőre és őt bizony messze elkerülték a fránya pattanások. Ebben a korszakban legaktívabb a faggyútermelésünk és a hormonok is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyik napról a másikra csúnya, gyulladt pattanásokkal legyen tele az arcunk.

Érdemes otthon nekiesni a pattanásos arcbőrnek?

Azt kell, mondjam, ritkán fordul elő, ha valaki meg tudja állni, hogy ne nyomkodná és kaparná szét a pattanásait. Pedig ez egy rossz szokás, amiről le kell magunkat szoktatni. A maguknak okozott hegek lehet, hogy életünk végéig elkísérnek majd minket. Ebben a korban az a legnagyobb feladat, hogy megálljuk arcunk piszkálását és az a legjobb megoldás, ha felkeresünk egy kozmetikust, aki rendesen ki tudja tisztítani az arcunkat.

A kozmetikai kezelés elején ilyenkor általában végig gőzölik az arcbőrt, hogy könnyebb legyen kitisztítani a pórusokat. Kezelés után mindenféle nyugtató arcpakolásokat fogunk kapni, ami teljesen megszünteti a pirosságot.

Ha nagyon csúnya és problémás volt a bőrünk, akkor azért kellhet, 1-2 nap mire teljesen megnyugszik a kezelés után, de nagyon fontos, hogy ilyenkor se nyúljunk arcunkhoz, ne kaparhassuk a hegeket és a sebeket sem. Kérjünk tanácsot a szakembertől, hogy milyen arctisztítót és arckrémet ajánl a mi bőrtípusunkhoz és ha szükséges menjünk el a tisztító kezelésre néhány havonta, hogy teljesen eltűnjenek a csúnya, gyulladt pattanások.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy nem-e tudjuk megelőzni az új pattanások kialakulását. Sűrűn cseréjünk párnahuzatot, hetente mossuk ki a sminkecseteinket, illetve fertőtlenítsük le a mobiltelefonunkat is, hiszen rengeteg baktérium és kosz megülhet rajta és könnyen lehet, hogy ahogy az arcunkhoz kerülnek, ettől alakulnak ki az újabb pattanások.

A kozmetikusok szerint, ha 1-2 nagyobb, már érett (fehér tetejű) feszítő pattanást találunk az arcunkon, akkor azt megpróbálhatjuk otthon kinyomni, de nagyon oda kell figyelni arra, hogy, megtisztítsuk az arcbőrünket és a kezünket is és ne körömmel nyomjuk a pattanást, hanem egy puha ruhával, hiszen így kevésbé fogjuk felsérteni a bőrt. Ha sikerült a fehér gennyes részt kinyomni, akkor fertőtlenítsük le a területet és ezután már ne nyomkodjuk és ne piszkáljuk azt.

Hasonló bejegyzések