A hidegebb, energiatakarékosabb téli időszakban szervezetünk a mozgáshiány, és a kalóriadús ételek fogyasztása miatt telítődhet méreganyagokkal. Ilyenkor nehezebbnek érezzük a jó idő beköszöntét, fáradékonyabbak, energiahiányosak vagyunk. Tavasz elején mindig próbáljuk testünket feltölteni vitaminokkal, jó minőségű ételeket fogyasztani, és várjuk a csodát. Sajnos ez azonban sokszor nem érkezik, aminek oka az, hogy testünk tele van méreganyaggal, melyen csak úgy segíthetünk, ha tisztítókúrát végzünk. Nézzük, mik a legjobbak.

Léböjtkúra

A legnépszerűbb méregtelenítési forma a léböjt. A folyadékkal végzett tisztítás lényege az, hogy a kúra ideje alatt semmiféle szilárd ételt nem veszünk magunkhoz, csak és kizárólag folyadékot. Ez lehet akár víz – szakértők szerint ez a legjobb -, de lehetnek cukor- és adalékmentes teák, gyógyteák, valamint mindenféle zöldség- és gyümölcslevek. Ez utóbbi kettő azért is hasznos, mert amennyiben szervezetünk tisztításának ezt a formáját választjuk, éhségérzetünk nagymértékben megnőhet, és mivel a zöldség- és gyümölcslevek tápanyagtartalma jóval magasabb, mint például a vízé, vagy a teáké, így éhségünket csökkenthetjük vele. Arról nem is beszélve, hogy vitamintartalmuk is magas, így azt is hatékonyan pótolhatjuk velük.
Általános és fontos szabály, hogy előtte és utána való napon csak könnyű ételeket magunkhoz vennünk, hogy gyomrunk könnyebben viselje majd.
Léböjtökből leggyakrabban az egy napos, és az 10 napos verziót szokták végigcsinálni, de rendkívül jó hatása van szervezetünkre a néhány napos tisztításnak is.

A jó méregtelenítés tünetei

A tisztítókúra során számítanunk kell arra, hogy a szervezet méregtelenítése következtében kellemetlen tünetek fognak fellépni. Ilyen lehet a fejfájás, szédülés, hányinger, hasmenés, bőrkiütések. Fontos tudni, hogy ez mind-mind annak a jele, hogy a finom ételekkel felhalmozott salakanyagok távoznak testünkből, és nem szabad megijedni tőle, sőt, a legnagyobb hatékonyság érdekében érdemes összeszorítani fogunkat, és kitartani. De ha a léböjtkúrát túl drasztikusnak tartjuk, akkor végezhetjük zöldséggel, gyümölccsel is.

Zöldség- és gyümölcs tisztítókúra

Testünk számára könnyedebb, de szintén hatékony méregtelenítést jelent, ha bizonyos ideig csak friss zöldséget, és/vagy gyümölcsöket fogyasztunk. Időtartama jellemzően egy nap, vagy egy hét, teljesen hasonlóan a léböjthöz. Természetesen itt is van lehetőségünk meghatározni saját magunk számára az időtartamot, a minimum azonban az egy nap mindenképpen. Előnye a folyadékkal végzett kúrához képest, hogy szilárd táplálékot is fogyasztunk, így éhségérzetünk könnyebben csökkenthető, és valamivel kisebb megterhelés testünknek.
Nagyon fontos, hogy ebben az esetben is rengeteg folyadékot fogyasszunk, cukor- és adalékanyag-mentesen, a fenti szabályok szerint. Az is fontos tényező, hogy ne különböző formában készítsünk ételeket belőlük, hanem csakis nyersen, frissen fogyasszuk őket. Összedarabolva, összeturmixolva persze salátákat is alkothatunk, de csak a friss zöldségek, gyümölcsök kerülhetnek bele.

Hasonló bejegyzések