Kétségtelen, hogy a gyermekek egészsége a szülők egyik legfontosabb prioritása. Ebben az értelemben nagyon fontos a gyermekfogorvos rendszeres látogatása, valamint a fogak helyes fejlődésének figyelemmel kísérése és gondozása. A korai fogászati ellátás megelőzheti a jövőbeli gondokat, például a harapási problémákat vagy a fogak helytelen kitörését, amelyek még több kellemetlenséghez vezethetnek.

A legfontosabb azonban az, hogy már kiskoruktól kezdve beléjük neveljük, hogy miként figyeljenek a fogaikra. Ha korán elsajátítják a napi higiéniai és ápolási szokásokat, akkor életük végéig képesek lesznek ezeket megtartani. Íme néhány tipp a Kids Healthtől, amit érdemes szem előtt tartani annak érdekében, hogy a gyermekek fogai egészségesek legyenek.

Felkeléskor és lefekvés előtti kötelező fogmosás

A gyerekek néha kihagyják az éjszakai fogmosást, mert túl álmosak, pedig ez a legfontosabb, mivel a szájban megtelepedő baktériumok éjszaka különösen aktívak. Elengedhetetlen, hogy tiszta fogakkal feküdjenek le.

Kerüljük a cukortartalmú ételeket

Ilyenek az édességek, fagylaltok, cukros üdítőitalok, dobozos gyümölcslevek. Amellett, hogy a cukor fogyasztása összefüggésbe hozható a gyermekkori elhízással, az ezekben az élelmiszerekben található cukor roncsolja a fogzománcot, kedvez a fogszuvasodás kialakulásának. Fontos, hogy kerüljük, vagy csak különleges alkalmakkor fogyasszuk őket, és tanítsuk meg a gyerekeket arra, hogy az ilyen ételek fogyasztása után mindig mossanak fogat.

Kép: feherdental.hu

Kép: feherdental.hu

Segítsünk nekik a fogmosásban

Sokszor bízunk a gyerekekben, és aztán kellemetlen meglepetések érnek minket. A kicsik 7-8 éves koruktól képesek helyesen fogat mosni, előtte nem. Amíg elérik ezt a kort, a mi segítségünkre van szükségük, hogy a leghátsó foghoz is odaférjenek. Az is segíteni szokott, ha külön gyerekeknek készült termékeket veszünk nekik, amik nem károsítják az egészségüket.

Rendszeres fogorvosi látogatások

A fogak helyzetének, a tejfogak kihullásának és a maradandó fogak növésének ellenőrzése céljából hathavonta kell szűrővizsgálatot végezni.

Hasonló bejegyzések