Egy terhesség során még a legegészségesebb kismamánál is könnyedén felléphet bármilyen nem várt komplikáció vagy furcsaság. A leggyakoribb probléma általában a vérzés szokott lenni, amely a terhesség bármelyik időszakában jelentkezhet, és bármilyen színnel, illetve intenzitással is rendelkezik, még a legenyhébb formájában is azonnal orvosi vizsgálat szükségeltetik, ezáltal egy szakorvos ultrahangos, és szükség esetén egyéb vizsgálattal is ellenőrzi, hogy nincs-e valami probléma a fejlődő magzattal.
A vérzés nagy bajt, de ártalmatlan apróságot is jelezhet, így nem kell rögtön megijedni tőle, de szükséges haladéktalanul orvoshoz fordulni vele.

Számtalan dolog előidézhet vérzést a terhesség alatt

A terhesség alatt sokkal gyakrabban fordul elő úgynevezett pecsételő vérzés, mint azt gondolnánk, és az esetek többségében szerencsére nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni ilyen esetekben. Pecsételő vérzést idézhet elő például egy egyszerű rutinvizsgálat is, de például a szexuális együttlétek, vagy egy nem várt fertőzés is állhat a háttérben, ami váratlanul vérzékennyé teheti a méhszájat. Ezek mondhatni az enyhébb problémák, amelyek a háttérben állhatnak, és általában nem veszélyeztetik a magzat épségét, azonban a terhesség alatti vérzés komoly problémát is előre jelezhet. A leggyakrabban azért jelentkezik, mert a kismamánál beindult a vetélés folyamata. Ezt néhány hetes terhesként akár minimális vérzés és pecsételés is előjelezheti már.
Szintén problémaforrás lehet még a méhen kívüli terhesség, amit akkor zárhatunk ki egyedül, ha a terhesség megállapítás ultrahangos vizsgálattal már megtörtént. Ritkább esetben előfordulhat még az is, hogy a méhszájon polip alakul ki, ami szintén vérzést okozhat.

A vérzés gyakoribb, mint gondolnánk

A 12. hétnél korábbi terhesség esetén a pecsételi vérzés sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Néha teljesen ártalmatlan, máskor azonban a vetélést, a magzat elhalását jelezheti elő. A vérzést általában az váltja ki, hogy a méhlepény által termelt hormon mennyisége nem kielégítő ahhoz, hogy a méh nyálkája enyhe mértékben leválhasson, ezért amikor a menstruáció esedékes lenne, abban az időpontban gyenge vérzés előfordulhat.
Nem ritka a vérzés a második trimeszterben is, de ilyenkor a lepény különféle tapadási problémái idézhetnek elő különféle vérzéseket, főként abban az esetben, ha túl mélyen megtapadt, vagy a méhszájhoz éppen közeli méhlepényről van szó. Bizonyos esetekben akár ismétlődő vérzésekkel is számolhatunk abban az esetben, ha a lepény elfedi az egész méhszájat. Ez utóbbi gyakran olyan súlyosságú is lehet, hogy néha még haladéktalan császármetszésre is szükség lehet. Jelentkezhet továbbá nyomásra érzékeny bő vérzés is – amit a korai lepényleválás okozhat – azonnali műtétet igényel –, de gyűlhet össze vér a lepény és a méh fala között is, ami konkrét vérzést nem mindig okoz, ellenben nagy fájdalmakat igen.

Hasonló bejegyzések