Ez egy viszonylag könnyen észrevehető szembetegség a kutyáknál, hiszen az állat szeme láthatóan előesik, kipirul, teljesen pedig nem is képes becsukni a szemhéjait. A szemgolyó előesése a legtöbb esetben a rövid orrú, kerek fejű kutyáknál jelentkezik (például a pekingi palotakutyáknál).
Azért különösen gyakori náluk, mert a csontos szemgödrük sokkal sekélyebb, ezért pedig a szeme kisebb erőhatások következtében szó szerint ki tud mozdulni a helyéről. Sok esetben ez akkor történik meg, ha a kutya összekap valamelyik társával és a marakodás következtében a szemgolyó a szemhéjak elé előesik. Sajnos sok esetben kíséri a betegséget még kötőhártya, illetve ödéma is.

A szemgolyó előesés kezelése

Ha kutyánknál ezt a problémát észleljük, azonnal vigyük el egy szemész állatorvoshoz. Kezelés során ő fogja visszahelyezni a szemgolyót a szemhéjak mögé, melyet időlegesen össze is fog varrni, hogy a szemgolyók garantáltan a helyükön tudjanak maradni. Ezután a szemkörüli bevérzés, duzzanat el is fog tűnni. Később, a varratok eltávolításakor derül csak ki a legtöbb esetben, hogy mennyire is károsodtak a szemmozgató izmok, illetve hogy a kutya látása megmarad-e. Ha ugyanis ez az erőhatás nagyon nagymértékű volt, illetve a kutya szeme hosszabb ideig volt ebben az előesett állapotban, akkor nagy eséllyel károsodott a látóideg is, ennek következménye pedig a kutya teljes vaksága is.
Így tehát ennél a betegségnél fokozottan figyelnünk kell arra, hogy rövid időn belül kutyánkat eljuttassuk a megfelelő szakemberhez, hiszen a kutya látása ebben az esetben akár perceken is múlhat. Míg beérünk vele az állatorvoshoz, mindenképpen nedves gézlapot kell tartani a kutya szeméhez, vagy műkönnyel kell csepegtetni, azért hogy megelőzzük a szem kiszáradását. Ha a kutya nem ellenkezik túlzottan, megpróbálhatjuk a jeges borogatást is, hiszen ez csökkenti a duzzanatot is.
Médiatámogató: www.kutyazoldhalyog.hu

Hasonló bejegyzések