Egyre többször találkozhatunk manapság azzal a kifejezéssel, hogy street workout, de mivel eléggé új még ez a sport, a legtöbb ember számára egyelőre most is homály fedi a fogalmat. Emellett viszont a népszerűsége folyamatosan nő, sokak már nemcsak a tavaszi-nyári-őszi szezonban választják ezt a mozgásformát, hanem télvíz idején is.
Lássuk, miről van pontosan szó!

Az olcsóság varázsa

A street workout tulajdonképpen egy szabadtéri parkban végzett, saját testsúlyos edzésforma, ami gyakorlatilag bárhol, bármikor, és bárki számára elérhető. Látványos, és sok esetben extrém tornagyakorlatokat jelent, amit játszóparkokban űznek többnyire. De természetesen tökéletesen megteszi egy pad, egy korlát, vagy egy kiálló vascső, ha az ember ráérez az ízére, akkor innentől márcsak a kreativitás jelenthet határokat. Nemcsoda hát, hogy gyarapszik a street workout rajongók egyébként is népes tábora, hiszen olcsó, bárhol, és bármikor hozzáláthatunk az edzéshez, és ha még társaink is akadnak, az már maga lehet a mennyország.

A nagyszerű fizikum és a szabadság együttes varázsa

A sport a fekvőtámasz, a húzódzkodás-tolódzkodás, guggolás gyakorlatait veszi alapul, és mindezt saját testúllyal természetesen. Fantasztikus erőt és fizikumot lehet vele felépíteni, a mozdulatsorokat pedig teljesen szabadon végezhetjük, és mi találhatjuk ki, melyik forma melyiket követi. Ezeket akár akrobatikus gyakorlatokkal is megszínesíthetjük, úgynevezett „freestyle” elemekkel tarkítva, tehát abszolút szabad stílust alakíthat ki magának mindenki, akár egyedül, akár csoportosan. Mára már világbajnokságokat is rendeznek belőle évente, és a magyarországi versenyzők szép eredménnyel végeznek minden évben.

Calisthenics alapok

A calisthenics gyakorlatilag a saját testsúllyal való edzésformát jelenti, amely természetesen a legeslegősibb mozgásfajta a világon. Ezzel minden egyes izomcsoportot kellőképpen át tudunk mozgatni, és akár fő edzésként, akár kiegészítésként használjuk másik sport mellett, biztosak lehetünk benne, hogy szép eredményeket érünk majd el vele. Nincs szükségünk hozzá edzőtermi tagságra, és akár plusz eszközök nélkül is végezhetjük, például a fekvőtámaszt és a guggolást. A húzódzkodás-tolódzkodás gyakorlataihoz kellenek természetesen csövek, de ezeket akár játszótereken, akár kifejezetten erre kialakított szabadtéri parkokban is elérhetjük, teljesen ingyenesen elérhető edzésmódszerről van szó tehát.
Rendszeres gyakorlásával egy jobb állóképesség, magasabb erőnléti szint, hajlékonyság és minőségi izomzat épül fel, és a testzsírszázalék pedig a minimálisra csökken, az inak, ízületek pedig szintén megerősödnek tőle. Fantáziadús, változatos edzésformát biztosít mindenki számára, ami tehát sokoldalúan képes fejleszteni fizikumunkat, és garantáltan soha nem válik unalmassá. A sérülések kockázata pedig például egy súlyzós edzéshez képest a minimálisra csökken, hiszen nem tudjuk úgy megerőltetni magunkat.

Hasonló bejegyzések