A pollenszezon minden évben egyre több és több ember életét keseríti és nehezíti meg, ebből kifolyólag azokét is, akik szeretnének a szabadban sportolni. A bőrviszketés, a könnyező szem, az eldugult orr, a nehéz lélegzetvétel ugyanis egytől-egyig olyan tényezők, amelyek megnehezítik, extrém esetben el is lehetetlenítik a sportolást, így sokan inkább ki sem mennek a szabadba, és nem is sportolnak, csak azért, hogy ne súlyosbodjon az állapotuk. De valóban ez a helyes megoldás?

Nagyobb körültekintéssel lehet sportolni

Vegyük meg a sportoláshoz szükséges árukat itt: playsport.hu
Amennyiben pollenallergiásak vagyunk, és sportolni szeretnénk, a legfontosabb minden esetben az legyen, hogy tudjuk: pontosan melyik növények pollenjére is vagyunk allergiásak. Amennyiben ugyanis ezt tudjuk – egy egyszerű vizsgálattal kideríthetjük –, nem csak a probléma kezelése lehet könnyebb, hanem sokkal jobban tudjuk koordinálni edzéseinket is, ebből kifolyólag például ha a nyírfa a problémás, akkor az áprilist és a május töltsük edzőteremben, ha viszont a fűfélékre vagyunk allergiásak, akkor csak szakszerű kezeléssel mehetünk ki a szabadba.
Érdemes tisztában lenni tehát a pollennaptárral, ezen felül pedig amennyiben nem akarunk különféle gyógyszereket szedni, akkor a nyári időszakban több időt tölteni az edzőteremben, illetve a problémásabb időszakokban edzésszünetet tartani. Szervezetünknek erre szüksége is van, ezen felül pedig saját magunkkal teszünk rosszat, ha a nagy pollenszezon közepén kimegyünk kocogni a szabadba, hiszen ilyenkor az intenzív lélegzés miatt sokkal több pollent szívunk be, amivel súlyosbíthatjuk tüneteinket.

Hasznos tippek

Ha semmiképpen sem akarunk lemondani allergiásként a nyári edzésekről, akkor érdemes betartani néhány alapszabályt. Az egyik legfontosabb például, hogy sose végezzünk túl megterhelő edzést a nyáron, aminek során túl intenzív levegővételre vagyunk kényszerítve. A futás, a futball vagy más sportok ilyenkor hanyagolandóak, és válasszunk helyettük inkább csak szinten tartó mozgásformákat. A fejlődést ilyenkor tegyük félre kicsit, és koncentráljunk inkább fittségünk fenntartására.
Fontos továbbá, hogy az allergiát soha ne vegyük félvállról, hiszen az állapotunk súlyosbodhat annak függvényében, hogy mennyire tesszük ki magunkat a negatív hatásoknak. A nyálkahártyánk megduzzadhat, és mivel többnyire ezért is a sportolás során a szánkon veszünk levegőt, egyre több pollen kerül be a szervezetünkbe, amitől akár nagyon súlyos allergiás asztma is kialakulhat. Ha pollenallergiásak vagyunk, a sportolás kapcsán próbáljuk meg kerülni az olyan helyeket, ahol túl sok a virágzó növény, és ha tehetjük, akkor válasszunk inkább klímával ellátott edzőtermet, ahol biztosan nem kell pollenben fuldokolnunk. A káros UV sugarak miatt amúgy is szerencsésebb ebben a kritikus időszakban fedett helyen tartózkodni, és a szabadban való edzés után amúgy is szükség van egy kevés változatosságra.

Hasonló bejegyzések