A csokoládé kultikus édesség, így számos olyan csoki maradt meg az emberek emlékezetében, mely gyerekkoruk vagy fiatalkoruk meghatározó nyalánksága volt. Ma már számos ilyen csokoládé vagy bonbon, vagy egyéb édesség nem található meg a boltok polcain, ám milyen jó visszaemlékezni rájuk.
A fennmaradt márkák is hatalmas változásokon mentek keresztül, a csomagolásuk már köszönő viszonyban sincs az eredti, klasszikus megjelenéssel, de sok esetben összetevőik is változtak, ahogy egyes termékek gyártója is más lett. A régi idők klasszikus édességei időnként megjelennek, de általában csak limitált kiadásban, ideig óráig kaphatóak ismét. Nézzünk most néhányat azok közül, melyre valószínűleg csak a középkorúak és a náluk idősebbek emlékeznek!

Csokoládé Webshop

MÓKUS csoki

Roppant egyszerű csomagolás, fehér alapon kék sáv, benne hajó, másik oldalon mókus és középen a felirat. Semmi cicoma, de 25 gramm pisztáciás álom van belül. A csoki papírján feltüntetik, hogy ez egy „Pisztáciás ízű szelet.+ valamint „Etilvanilint és természetes aromát is tartalmaz” Gyártója pedig a B.É.V. Csemege Édesipari Gyár volt. a csoki fénykorában ára 2 magyar forintra rúgott.

Kismackó szelet

Pontos megnevezése, ahogy csomagolásán is állt: kismackó kakaós bevonómasszával készült töltött ostyaszelet. 2 deka finomság a Győri Keksz és Ostyagyártól, szintén tartalmazva etilvanilint és természetazonos aromakákat. A csomagolás itt is egyszerű, barna és sárga, piros „kismackó” felirattal és egy macifejjel.

DERBY keksz

A Derby kekszet minden gyerek imádta, de nem csak magát az ehető részt, hanem a csomagolást is. Egyszerű dobozának volt egy olyan plusz tartalma, amiért a kicsik rajongtak. A doboz hátsó, vagy ha letesszük az asztalra, akkor alsó részén volt egy zsiráf figura, melyek ki lehetett színezni és kivágva máris volt egy zsiráfunk. Ha pedig sok Derby kekszet ettünk, egy egész Szavannányi zsiráffal lehettünk gazdagabbak. A keksze egyébként 30 deka volt és 17 forintért árultál. Milyen érdekes, hogy egy időben nem a boltok árazták tetszés szerint az árut, hanem a termékek dobozára eleve rányomták, mennyiért kaphatjuk meg, az országban bárhol.
A neves csokik, azaz a MARI, FERKÓ, BANDI, CSILLA, PISTI, stb. nugátszelet. Egy fiatal fej ábrája, mellett a név, alatta, hogy „nugátszelet” és már kész is csomagolás. Gyártója a Duna Csokoládégyár volt. Ma a CocaColának és a Pöttyös rudinak vannak nevesített vagy szlogenes próbálkozásai, hát a régi időknek is megvoltak a névre szóló édességei. E csokik között például bőven lehetett kutatni a saját nevet, vagy azét, aki kapni fogja.

Hasonló bejegyzések