Akik irodai munkát végeznek, nekik fontos lenne, hogy ötven perc munka mellett legyen minden órában tíz perc szünet, amit géptől távol töltenek. Ám manapság már nemcsak a gépek jelentenek veszélyt, hanem a különböző egyéb kütyük, például az okostelefon vagy a tablet.

Sokat néz gépeket?

Az okostelefonoknak számtalan áldásos hatása van. A készülékre telepített applikációknak köszönhetően sok eszköz „elfér egy helyen”, nem kell külön hurcolni GPS-t, zene- vagy videólejátszót, vagy éppen egy térképet, sőt a készülékekre telepített játékalkalmazásoknak köszönhetően teljesen jól elszórakozhatunk bárhol. Ám a sok okostelefon-használat, vagy a számítógép monitorának nézegetése nem biztos, hogy túlságosan jót tesz a szemünknek.
Érdemes a legnagyobb munkában is óránként tartani tíz, gépmentes percet, hogy a szemünk fellélegezhessen. Ha alapvetően rosszul látunk, akkor minden esetben használjunk szemüveget vagy kontaktlencsét. Szemüvegünk mindig legyen teljesen tiszta, és ellenőriztessük a szemünket, hogy nem kell-e erősebb lencse. Amennyiben szemszárazságra panaszkodunk, akkor érdemes lehet a patikákban vény nélkül kapható szemcseppek közül választani egyet, és azt használni.

Vigyázzunk az okostelefonokkal, tabletekkel!

A táblagépek és okostelefonok korszakában érdemes külön felhívni a figyelmet, hogy ezek hosszantartó nézése sem túlságosan jó a szemnek. Rengetegen okostelefon-függők, akik szinte képtelenek letenni imádott készüléküket. Hiába a régi mobilokhoz képest megnövekedett kijelző mérete, ezek a telefonok nem arra lettek kitalálva, hogy több száz oldalas nagyregényeket olvassunk rajtuk. A kijelzők ugyan szépek, de nem igazán szemkímélők. Ugyan vannak elektronikus könyvolvasó alkalmazások az áruházakban, de ezek nem védik meg a szemet az ártalmas kijelzőtől. Itt természetesen nem arról van szó, hogy elolvasunk egy-két újságcikket az okostelefonon, hanem a hosszan tartó, huzamos olvasás kimerítheti, gyengítheti a látásunkat.

Hasonló bejegyzések