Ahhoz, hogy magabiztosan, és bátran tudjunk őszintén mosolyogni, elengedhetetlen a szép, ép, és egészséges fogsor. Ennek ellenére ritka az olyan ember, akinek még egy lyukas foga se volt élete során. A fogszuvasodás oka lehet a fogsor tisztításának hiánya, vagy a nem megfelelő eszköz használata esetleg a rossz technika.

Emellett sajnos néhány rossz szokásunk is hozzájárulhat ahhoz, hogy fogaink elkezdjenek romlani, és szuvasodni. Ne lepődjünk például meg akkor, ha az esti fogmosás után, filmezés közben nasizunk, majd néhány héten belül elkezd fájni a fogunk.

Fogtömés lépésről lépésre

Egyértelmű, hogy a helyes, és rendszeres fogtisztítás mindennek az elengedhetetlen, alapvető része, főleg abban az esetben ha mi tényleg el szeretnénk kerülni a fogfájást, és a fogszuvasodást. A fogaink egészségének megőrzése leginkább rajtunk múlik, ha lusták vagyunk a rendszeres fogmosásra, akkor biztosan elkezdenek majd fogaink is romlani, melynek megállítása érdekében fogtömésre lesz szükségünk.

A fogak tömését a legtöbb fogorvos már érzéstelenítés alatt végzi el, így ettől a beavatkozástól sem kell tartanunk. A fogtömés legelső lépéseként mindenképpen az üregalakítást kell elkészíteni,melyet a savazás fog majd követni. Azután az üregbe egy speciális ragasztóanyag kerül majd, mely kellőképpen tudja rögzíteni a tömőanyagot. A tömőanyagot a fogorvos rétegezve viszi be a fogüregbe, melyek általában meg is világít, hiszen ennek hatására fog a tömőanyag rácsszerkezetbe rendeződni.

A fogtömés ezután gyakorlatilag kész is van, ám marad még egy nagyon fontos lépés, meg sosem maradhat el. A tömés legutolsó lépése a polírozás, illetve a fogtömés magasságának a megfelelő beállítása. Ha a polírozás elmaradna, a fog felszíne kellemetlen, és érdes maradna. Ha pedig a fogorvos megfeledkezne arról, hogy beállítsa a fogtömés magasságát, könnyen lehet, hogy fájdalommal térnénk majd vissza hozzá, hiszen a túl magas fog sok kellemetlenséget tud okozni.

A fogtömés magasságának ellenőrzését, és beállítását a páciens harapásával tudja meghatározni a fogorvos.

Hasonló bejegyzések