Mára már kutatások igazolják itthon és külföldön is, hogy a környezetünkben, vagy velünk élő kisebb-nagyobb állatok közérzetünkre és érzelmi világunkra nagyon jó hatással vannak. Sőt, a kutatások azt is bebizonyították, hogy egy-egy nehezebb helyzetben a szeretett, oly gondosan tartott állatunk puszta jelenléte is gyógyító hatású.

Kisgyermekekkel együtt

A megfigyelések szerint az állatok gyerekekkel való viszonya, egymásra hatásuk, kölcsönhatásuk még erősebb lehet, hiszen a gyermekek még félelem nélkül fordulnak állatpajtásaikhoz. Felszabadultan játszanak a négylábúkkal, és ha nem gyűjtenek be negatívabb tapasztalatot – ideértve a szülők, felnőttek állatokkal kapcsolatos félelmeinek és előítéleteinek átadását is -, akkor a velük kialakított viszonyuk telve lesz gyengédséggel, bizalommal, és szeretettel. Ez jelenti az állatterápia alapját, amellyel beteg, sérült, vagy magatartási problémákkal küzdő gyerekeket hatékonyan kezelnek, kiegészítő terápiaként alkalmazzák a szakemberek.

Terápia kutyusokkal

Egyik legelterjedtebb módja ennek a kutyaterápia, ami azonban nemcsak a látássérültekkel együtt élő kutyákat jelenti. Számukra valóban felbecsülhetetlen értéket képviselnek a négylábúak, akár segítségről, akár egy kiadós sétáról van szó. Ám mára már nemcsak a látásukban korlátozott, vagy sérült gyermekek élvezhetik a  kis bundások társaságát, és megnyugtató segítségétt. A kutyusok ugyanis szinte minden gyermeket képesek motiválni, megmozgatni, mosolyra, csevegésre késztetni, vagy akár szocializálódásra bírni egy nehezen barátkozó, önmagába forduló picit. Eközben nagy segítséget jelent a feszültségekkel teli, agresszívabb gyermekek stressz-szintjének oldásában, arról nem is beszélve, hogy egy hiperaktív csemetével milyen jól tudnak együttműködni!
Ilyen esetben a közös szaladgálások, és közös játékok felbecsülhetetlen értékkel bírnak, és egy-egy sikeres terápia odáig is eljuthat, hogy a kialakult, kölcsönös bizalom által a kutyusok etetését is végezhetik a gyógypedagógusok együtt a gyerekekkel. A kutatások alapján a gyermekek önbizalmának fejlődését is jelentős mértékben elősegítik a szőrmés állatok, ami nem is csoda, hiszen a kutyák szerető odaadása, és türelmes gyengédsége legnagyobb feszültséget is könnyen képes enyhíteni.

Hasonló bejegyzések