Már csak a „pizza” szó hallatán is széles mosoly ül ki az arcunkra, legyen szó vékony vagy vastag tésztáról, esetleg serpenyős vagy kemencés változatról. A pizza tökéletes lehet ebédre, vagy akár vacsorára, bár igazából soha nem lehet vele mellé lőni.

Ennek ellenére vannak olyan meglepő dolgok a pizzával kapcsolatban, amiket az emberek többsége nem tud.

A közhiedelemmel ellentétben például eredetileg nem is Olaszországból származik ez az étel, ugyanis már az ókori görögök is a pizzára hajazó, lapos kenyérfélét sütöttek, melyre különböző zöldségeket, burgonyát, fűszereket, és olívaolajat tettek. Éppen ezért igazából az ő nevükhöz is fűződhet az első pizza készítés, a pizzát azonban valóban Olaszországban kezdték el forgalmazni.

Eleinte a pizzát az olaszok nem is ízesítették, csak egy kerek formájú kenyérlepényként árulták az utcán. Végül Rafaelle Esposito készített Margherita savoyai királynőnek lapos kenyérből egy olyan ételt, melyet megkent paradicsommártással, és megszórt friss bazsalikomlevéllel, illetve mozzarellával.

A királynő tetszését végül annyira elnyerte ez a különleges étel, hogy így ez a Pizza Margherita néven lett híres.

Ennyibe kerül a világ legdrágább pizzája

A globális pizzaipar hatalmas ütemben fejlődik, a pizzát pedig világszerte ismerik és szeretik az emberek. Bár sokan azt gondolnák, hogy a legtöbb pizzát talán Amerika fogyasztja egy főre jutó arány szerint, ám Norvégiának ebben sikerült Amerikát is megelőznie.

Talán meglepő lehet, de az első ananásszal megbolondított Hawaii pizzát nem is Hawaii-on, hanem Kanadában készítette el, 1962-ben, Sam Panopoulos egy görög bevándorló. Ezt az ízvilágot valaki nagyon szereti, és valaki nagyon nem, így annak ellenére, hogy a mai napig viták folynak arról, hogy az ananász való-e vagy sem a pizzára, igazából az egyik legnépszerűbb pizzának mondható.

A honestfoodtalks.com nemrégiben beszámolt arról, hogy Olaszországban található a világ legdrágább pizzája, ami 12 000 dollárba kerül. Különlegessége, hogy a saját otthonunkba látogat el a séf, és a saját konyhánkba fogja azt profi módon elkészíteni nekünk.

Ezen a pizzán olyan kulináris különlegességek találhatóak, mint a Cilento hegyi oregánó, a homár, a Murray folyóból származó ausztrál rózsaszín tengeri só, de nem hiányozhat róla a mozzarella sajt, illetve háromféle kaviár sem.

Hasonló bejegyzések