Az étkezési zavarok kapcsán eddig sokan azt hitték, hogy leginkább csak egy a felnőttekkel kapcsolatos problémáról van szó, ami a gyerekek esetében még nem fordulhat elő. Egy friss kanadai kutatás azonban nemrégiben bebizonyította, hogy az étkezési zavarok a modern világban már nem köthetők a korhoz, sőt mi több, az eredmények alapján már a pubertáskor előtt, egészen kisgyermekkorban is megjelenhetnek ezzel kapcsolatos problémák, így például a bulimia ma már nem csak a felnőtt vagy tinédzserkorosztályra jellemző, hanem a sokkal fiatalabbakra is.

Gyakran már a 8 évesek is hánytatják magukat

Az aktuális divattrendeknek köszönhetően az emberekben már egészen gyerekkoruktól kezdve azt sulykolják – gyakran a szülők is –, hogy jól kell kinézniük és ezért mindent el is kell követniük. Kanadai szakértők ennek fényében több mint 200, átlagosan 8 és 12 év közötti, bizonyítottan evési problémától szenvedő gyermeket vizsgáltak meg. A kérdőíves és interjús felmérés során kiderült, hogy bár még csak gondtalan gyermekekről van szó, mégis már 15 százalékuk képes volt hánytatni magát alkalmanként, 13 százalékuk pedig bulimiás tüneteket produkált a viselkedésminta terén. A megvizsgált gyermekek több mint fele már kórházban is volt étkezési problémáik miatt, de majdnem ugyanennyien részesültek már valamilyen orvosi ellátásban emiatt.
A bulimia egy falási rohamokkal, illetve ezeket követő hánytatással járó probléma, egy mentális betegség, amit az esetek többségében a rossz mentális állapot, a helytelen nevelési módszer vagy körülmények váltanak ki a gyermekekből. Általánosságban az orvostudomány eddig úgy vélekedett róla, mint egy kamaszkorban kialakuló problémáról, azonban a legfrissebb eredmények alapján már sokkal korábban is jelentkezik a gyermekeknél. Mivel azonban az orvosok korhoz kötik a problémát, gyakran nem is diagnosztizálják megfelelően a betegeket, holott időben felismerve rengeteg későbbi problémától lehetne megkímélni őket és a szülőket egyaránt.

A családi háttér gyakran probléma

A súlyos étkezési problémáktól szenvedő gyerekek tekintetében a kutatók megfigyelték, hogy a rossz családi háttér gyakran nagyban befolyásolja a bulimia kialakulását. A vizsgált gyerekek közel 40 százalékának a családjában például jelen volt valamilyen pszichiátriai probléma, és többségüknek valamilyen egyéb mentális problémája is akadt, mint amilyen például a figyelemzavar vagy a szorongás.
A család mellett a közösség is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kinél alakul ki a probléma, hiszen a gyermekek közel negyede vallott arról a kutatóknak, hogy társai csúfolták, esetleg bántották a külseje miatt. Ez a fajta mentális bántalmazás felerősítheti a gyerekekben a testképpel kapcsolatos kételyeket és problémákat, ami az étkezési szokások megváltozásához, és a súlyosabb étkezési problémák kialakulásához vezethet akár már 8-10 éves korban is, tehát jóval a pubertás előtt.

Hasonló bejegyzések