Azt a folyamatot nevezzük ovulációnak, amikor a petefészekből kiszabadul egy petesejt. A terhesség akkor kezdődik, amikor ezzel a petesejttel találkozik egy spermium, és megtermékenyíti azt. Az ovulációt általában az LH hormon beazonosításával tudjuk megállapítani, ilyenkor általában 24 óra áll a rendelkezésünkre.

Eközben a sperma akár 5 napig is életben marad, tehát úgy is megtermékenyülhetünk, ha nem volt az ovuláció után szexuális kapcsolatunk. De vizsgáljuk meg ezt kicsit alaposabban.

A női test világa nagyon különleges, szinte varázslatosnak is nevezhetjük. Miközben a menstruációt tabuként szokták kezelni, addig a fogantatás előtt sok kérdés felmerülhet bennünk. Ahogy közeledik az ovuláció ideje, a szervezünk úgy változik meg. A nyálkahártya vastagodni kezd, és olyan közel jön létre, ami a spermiumok számára lényegesen kedvezőbb.

A fokozatosan növekedő ösztrogének beindítják az LH hormon emelkedését is, ami végül a petesejt kiszabadulásához vezet. Ekkor történik meg az ovuláció. Amennyiben a petesejt nem termékenyül meg, akkor a méh kilöki a nyálkahártyával együtt, ami menstruációként jelenik meg.

Mikor vagyok termékeny?

Sokan azt hiszik, hogy az ovuláció meghatározása nélkül nem eshetnek teherbe, és ilyenkor elönti őket a pánik. Ez főleg azokra igaz, akiknek nem rendszeres a menstruációjuk, és nem tudják pontosan kiszámolni a folyamatokat.

Ilyenkor arra kell gondolni, hogy a párunk is fontos szerepet játszik a dologban, ráadásul a hímivarsejtek 5 napig is megélnek a hölgyekben. Ez azt jelenti, hogy a termékenységi napok sokkal tovább tartanak, mint maga az ovuláció.

Persze, a legtermékenyebb nap mindig az ovuláció, és az előtte levő nap lesz, azonban rengeteg példa van az 5 napos csúszásra is. Erre akkor szoktak a párok rádöbbenni, amikor kiszámolják, hogy mikor foganhatott meg a baba.

Azonban, ha szeretnénk biztosra menni, akkor minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy a szeretkezés egybe essen a ovulációval, hogy még nagyobb esélyünk legyen a baba fogantatására. Ugyanez a módszer alkalmazható, ha éppen az ellenkezőjére törekszünk.

Hasonló bejegyzések