Egyre többen élnek egészségtudatosságban és igyekeznek védeni a környezetüket. Az egészséges, környezettudatos életmódot ajánlatos minél fiatalabb korban elkezdeni, de persze sosem késő.

Hogyan kezdjem el az egészséges életet?

Nem egyszerű az egészséges életmód megfogalmazása, hiszen hétről hétre bukkannak fel különböző tanulmányok, mely szerint ez meg az egészségtelen, a következő héten pedig már cáfolják is meg őket. Minden apró lépés a tudatosság felé fontos, de próbáljunk meg nem beszűkültek lenni és mindent egyszerre akarni.
Az első és legfontosabb dolog az étkezés megreformálása, igyekezzünk a fehér lisztet, a cukrokat mellőzni, lecserélni teljes kiőrlésű termékekre, édesítőkre, együnk több zöldséget, gyümölcsöt. Sajnos a legtöbb üzlet nincs zsúfolásig telve teljes kiőrlésű termékekkel, ezért egy kenyérsütő jó befektetés lehet. Csökkentsük az üdítőket, álljunk át a vízre. Bár az ásványvizek korszakát éljük, a rendkívül sok műanyag palack, ami nem tud lebomolni nagyon károsak a környezetünkre. Szereltessünk fel inkább vízszűrőt a csapokra.

Mire figyeljünk még?

Megnézte valaha is kedvenc kozmetikumai tartalmát? Nem? Meg fog lepődni, és biztos vagyok benne, hogy rövid úton lecseréli a java részét. Sajnos vagy nem sajnos, a kozmetikai termékek, samponok, tusfürdők, krémek, sminktermékek tele vannak különböző káros és irritáló anyagokkal, alig lehet találni kímélő termékeket. Szerencsére az interneten a laikusok is meg tudják nézni az összetevőlistákat és maguk eldönteni, hogy szükségük van-e az adott termékre, vagy sem.
Kezdjünk el táplálékkiegészítőket, vitaminokat szedni. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mik valók nekünk, akkor inkább kérdezzük meg a háziorvosunkat, mint, hogy rossz vitamint válasszunk, ami több kárt csinál, mint hasznot. Járjunk szűrésekre rendszeresen, előzzük meg a bajokat.
A levegő sok helyütt problémás a világban, főleg ahol gyárak vannak és az ipar a fontos terület. Mindenképpen érdemes néhány dolgot beszerezni, amivel javítható a levegő minősége, egészségünk állapota. Egy párologtató nem drága, vegyünk hozzá frissítő illóolajokat és párologtassunk. Egy sólámpa is hasznos lehet vagy valamilyen légtisztító készülék.
Természetesen a sport sem maradhat ki az egészséges életből. Kezdhetjük akár tizenöt perccel-fél órával, csináljunk annyit, amennyi jól esik, de azt rendszeresen.

Drágább befektetések

Ha hosszútávon képzeljük el az életünket az otthonunkban, akkor érdemes elgondolkodnunk napelemes rendszerekben vagy napkollektorban, esetleg mindkettőben. Ha nagy a család, akkor mindenképpen érdemes számításokat végezni, ajánlatokat kérni. A napkollektorral a melegvíz „váltható ki”, csökkenthetjük a fűtésszámlát, a napelemmel pedig a villanyszámlák iktathatók ki. Ha jó a rendszerünk, akkor akár még kereshetünk is vele, hogy a felesleges energiát eladjuk a szolgáltatónknak. Állami támogatás is járhat rá, ráadásul a lakástakarékot is beforgathatjuk a rendszerbe. Igaz, a megtérülési idő még így is több év, így tényleg csak a hosszútávban gondolkodók számára lehet opció ez.

Hasonló bejegyzések