A kismamák általában aggódnak a terhességük alatt, néhányan túlaggódják ezt az időszakot. Egy amerikai tanulmány szerint nagyobb az asztma kialakulásának esélye (különös tekintettel a porzsákos porszívók terén), ha a kismama a terhesség ideje alatt sok háztartási gépet használ. Az eredményeket és a tanulmányt nagyon sok kétkedés fogadta.
A kaliforniai Kaiser Permanentban dolgozó Dr. De-Kun Li szerint a különböző háztartási gépekből sugárzó mágneses energia árt a babának. Kiemelte a mikrosütőket, a hajszárítókat és a porszívókat a szakember.
Korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy ezen háztartási gépek használatával csökken a férfiaknál a spermiumok mennyisége, de a gyenge immunrendszerért és a rákért is felelős lehet. Ezeket a statisztikai adatokat azonban nagyon sokan bírálták, mondván, nem végezték el túl sokáig a kísérletet.
A kísérletben 801 nőt vizsgáltak, hogy 24 óra leforgása alatt mennyi elektromágneses sugárzás éri őket. Tizenhárom évig vizsgálták a gyermekeket, és összefüggésre leltek az anyát ért elektromágneses sugárzás, és a később kialakult betegségek között.
A Leadsi Egyetem epidemiológusa, Patricia McKinney úgy véli, hogy a kísérletnek nincsen semmiféle alapja, csupán annyit lehet vele bizonyítani, hogy az elektromágneses sugárzás csökkentheti a nemzőképességet és immunrendszeri gyengülést okoz, de további kutatások volnának szükségesek, hogy biztosabbat lehessen megtudni. A Brown Egyetem egyik szülésze másképpen reagált, elmondta, hogy minden új tudományos felfedezést sokáig kétkedve fogad a tudós- és az embertársadalom is.
Több kutatás egyelőre nem látott napvilágot, mely szerint a háztartási gépek növelnék a gyermek asztmára való hajlamát. A takarítástól a terhesség ideje alatt sem feltétlenül kell teljesen megválni, de ha biztosak akarunk lenni, akkor adjuk át a stafétát a férjünknek.

Hasonló bejegyzések