A Duke Egyetem Orvosi Központjának szakértői nemrégiben bizonyítékot találtak arra, hogy valóban van kapcsolat az asztma és a reflux között, ezáltal aki ettől az emésztőszervi problémától szenved, sokkal nagyobb eséllyel lehet asztmás a későbbiekben.

Már a 70-es években is felfigyeltek a problémára

A két betegség közötti kapcsolatot már évtizedekkel ezelőtt is megfigyelték, ezáltal már a hetvenes években felfigyeltek arra az orvosok, hogy asztmás betegek jelentős része valamilyen formában a GERD-től, avagy a gastro-oesophageális refluxtól is szenved. Azt azonban akkor még nem sikerült kideríteniük a szakembereknek, hogy vajon a reflux váltja-e ki az asztmát, vagy fordítva. Dr. Shun Lin, a Duke Egyetem egyik adjunktusa néhány kollégájával egyetemben azonban most válaszokat talált erre a kérdésre!
A tudós ugyanis egérkísérletek során tudta bebizonyítani, hogy amennyiben már egy nagyon kis mennyiségű gyomorfolyadék, avagy gyomorsav kerül a nyelőcsőbe – ami a reflux betegség egyik velejárója –, az már az immunrendszer megváltozásához vezethet, ez pedig közvetett módon hozzásegíthet az asztma kialakulásához.

Asztmás reakciót vált ki az immunrendszer

A fenti állítások bizonyítására a szakemberek egérkísérleteket folytattak, ezáltal nyolc héten át kis mennyiségű gyomorfolyadékot juttattak az egerek tüdejébe, ami a reflux során az emberi szervezetben is megtörténik. A kísérletek után a kérdéses állatok immunrendszerét összehasonlították azokkal az egerekével, akik szimplán asztmát okozó allergéneknek voltak kitéve, de gyomorfolyadéknak nem.
A kutatókat is megdöbbentette, hogy a két egércsoport immunrendszere rendkívül eltérő reakciót mutatott, ezáltal azok az egerek, akik gyomorfolyadékot kaptak a tüdejükbe, az immunrendszerük az asztmára jellemző módon reagált – szemben a fókuszcsoporttal, amely immunológiailag kiegyensúlyozottabb volt.
Dr. Lin szerint ez volt az emberiség történetének első olyan laboratóriumi körülmények között elvégzett és egyben bizonyított kísérlete, amelyből kiderült, hogy a reflux nem csak közvetett, hanem közvetlen módon is hozzájárulhat az asztma kialakulásához. A gyomorfolyadék krónikus mikro-aspirációja ugyanis a betegekben olyan immunreakciót képes elindítani, ami asztmás válaszban, illetve tünetekben valósulhat meg.

Nem lesz minden refluxos asztmás

A szakértő szerint általánosítani azért nem szabad, hiszen az eredmények ellenére sem biztos, hogy minden egyes reflux beteg asztmás lesz, azonban ennél a csoportnál sokkal nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a kérdéses probléma, a két betegség együtt pedig még inkább megnehezítheti a mindennapokat.
A kutatás résztvevői egyöntetűen egyetértettek abban, hogy további kísérletekre van még szükség ahhoz, hogy alaposabban megismerhessék a reflux és az asztma közötti összefüggéseket, amelyek hiába kerültek bizonyításra a fentiek során, a háttérben meghúzódó folyamatokat – illetve az esetleges gyógyítás lehetőségeit – ennyiből még nem tudták megállapítani.

Hasonló bejegyzések