A merevedési zavarok hátterében nemcsak fizikai, hanem lelki, mentális okok is állhatnak. Az erecionIQ kérdésére Mark Goldberg szexuálterapeuta elmondta, hogy ezeket gyakran pszichogén merevedéi zavarnak nevezik, ami azt jelenti, hogy az eredete mentális vagy pszichológiai.

Az ilyen típusú merevedési zavarok az esetek 10-20 százalékát teszik ki. Ez leginkább a fiatal korosztály körében jellemző, ilyenkor ritka, hogy fizikai okok állnak a háttérben.

A szervi okok általában a 80-90 százalékra jellemzőek, de van egy harmadik kategória is, amikor a szervi és a pszichogén okok keverednek egymással. Ez voltaképp a merevedési zavarok szinte mindegyikére igaz lehet.

Sokan hajlamosak azt feltételezni, hogy egyetlen ok áll a háttérben, sőt, az 1990-es évek elején még mentális állapotnak tekintették az ilyen zavarokat. Azt feltételezték, hogy legalább 90 százalékban lelki eredetű a zavar. Ez a nézet az 1990-es évek végére változott meg, amikor megjelentek a merevedési zavar kezelésére szolgáló hatékony gyógyszerek.

A kezelés is többféle lehet. A pszichogén merevedési zavar hátterében tisztán pszichológiai okok állnak, ez pedig leggyakrabban a fizikailag egészséges fiatalabb férfiaknál fordul elő. Ilyen esetben a kezelés gyors lehet, pozitív eredményeket hozhat gyógyszeres kezelés vagy műtét nélkül is. Ez pedig általában beszédterápiát vagy önsegítő folyamatokat foglal magában.

Amikor a fizikai és lelki tényezők együttesen vannak jelen, akkor általában a kezelés is többirányú: gyógyszeres és pszichológiai. Ezen kezelése kombinációja hozza a legjobb eredményeket. Még akkor is igaz ez, ha valaki csak a gyógyszeres kezelésre reagál, hisz ilyenkor később profitál a többi tényező javításából.

Ha erős fizikai alapja van a merevedési zavaroknak, akkor az orvosi beavatkozásnak a kezelés részét kell képeznie, ilyenkor a pszichológiai terápia önmagában nem hatékony. A merevedési zavarok nagyon nyomasztóak lehetnek a férfiak számára, még a megfelelő orvosi kezelések mellett is fennmaradhat a szorongás és a félelem.

Hasonló bejegyzések