A SoundBrain Lab legfrissebb kutatásából kiderült, hogy a depressziós emberek állapotát rendkívüli mértékben meghatározza az is, hogy milyen környezet veszi őket körül, illetve milyen ingerek érik őket a külvilágtól. Kutatásokkal igazolták ugyanis, hogy egy például egy hangos teremben vagy kellemetlenül zajos környezetben egy depresszióra hajlamos, esetleg már problémával rendelkező ember sokkal nagyobb valószínűséggel fordul magába még olyan esetekben is, ha a társaság amúgy kedvére való lenne.

A környezet hatásai

Zilong Xie, a SoundBrain Lab egyik kutatója az eredmények kapcsán elmondta, hogy már korábban is igazolták, hogy a környezet valamilyen hatást gyakorol a depressziós emberek hangulatára, ők azonban most egy egészen más szemszögből közelítették meg a témát. Ennek köszönhetően a zavarnak két okát állították fel, az energetikai és az információs maszkolás képében. A szakértők szerint energetikai maszkolásról olyan esetben beszélhetünk, ha a környezetet valamilyen perifériás forrásból érkező zaj zavarja meg. Ilyenek például az építkezés, az elhaladó járművek, a hangos zene és így tovább. Az információs maszkolás hátterében viszont nyelvi és kognitív okok állnak, tehát amennyiben például egyszerre túl sok ember beszél a környezetünkben, és ebből keletkezik egy kellemetlen zsivaj.
Eredményes fogyókúra kapszulával: eredetihoodia.com
A legfrissebb kutatásban most azt sikerült bebizonyítani, hogy ezek közül az információs maszkolás sokkal komolyabb stresszt ró az emberekre, és a depressziós, vagy depresszióra hajlamos fél sokkal elszigeteltebbnek, betegebbnek érezheti magát egy ilyen környezetben. Ezt a kutatók a pszichiakusztika és az érzelmi beszéd problémáival magyarázták meg, amelyek a mentális problémától szenvedő emberek számára mindig gondot okoz.

Érzékenyebbek a depressziós emberek

Xie a kutatás kapcsán kiemelte, hogy sikerült azt is kimutatniuk, hogy a mentális problémáktól szenvedő emberek bizonyos környezetben képesek az átlagosnál sokkal érzékenyebben reagálni a zajra. A vizsgálatokba olyan egyetemi diákokat vontak be, akik többé-kevésbé depressziós tüneteket produkáltak. Ebből kiderült, hogy a súlyosabb betegek lényegesebben nehezen értik meg a beszédek minden fajtáját abban az esetben, ha információs maszkolás zajlik a háttérben, a folyamatos nyüzsgés és zavaró tényezők ugyanis szinte ellehetetlenítik őket a koncentrálásban.
A szakértő szerint elmondható, hogy az ilyen információs maszkolás hosszabb távon rendkívüli negatív hatást gyakorol a depressziótól szenvedő személyek általános állapotára is, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy amennyiben valaki még csak a betegség enyhébb formájától szenved, állapota tovább romolhat. Ehhez az ilyen zajos környezetben fellépő elszigeteltség-érzet, illetve a problémás, valamint hiányos kommunikáció egyaránt hozzájárulhat.

Hasonló bejegyzések