Nem biztos, hogy éhségérzetünk az egyetlen oka annak, hogy csillapíthatatlanul kívánjuk a gyorséttermi ételeket, vagy a csokoládét. Ha már néhány kiló plusszal indulunk, és ennek ellenére nem bírjuk megállni, hogy a kifejezetten hizlaló, magas kalóriatartalmú ételeket megegyük, annak bizony hormonális okai is lehetnek.

Ghrelin hormon

Többféle hormon is okozhatja a csillapíthatatlan étvágyat, és a falánkságot. Ezek közül a legismertebbek a pajzsmirigy-alulműködés és az ösztrogéndominancia. Mindegyik probléma nagyon könnyen okoz súlyproblémákat, de nemcsak ez a két okozó lehet a dolgok hátterében. Van még egy hormon, amelyről a köztudatban ritkábban hallunk: ez pedig nem más, mint a ghrelin nevezetű hormon. Amennyiben szervezetünkben az egészséges szintnél magasabbra rúg, úgy kizárólag a magas kalóriataralmú ételeket fogjuk kívánni.

Mi is ez a hormon?

A ghrelin elnevezésű hormon tulajdonképpen az éhséghormon, a köztudatban talán így ismertebb. Szintje egészséges állapotában az étkezést követően a vérben lecsökken, ennek hatására szűnik meg éhségünk. Ez a hormon a jóllakottságért felelős leptinnel együtt felelős az étvágy szabályozásáért. Ha szintje az egészségesnél magasabb, akkor bizony nem fog lecsökkenni egy kiadós ebéd után sem, és máris indul az ördögi kör.

A vizsgálatok eredményei

Egy brit orvosi kutatótanács végzett vizsgálatokat a működésével kapcsolatban. Itt majdnem húsz egészséges felnőtt kapott ghrelin hormont tartalmazó injekciót, másik húsz felnőtt pedig placebót. Az injekciót követő másfél óra elteltével kérdéseket tettek fel nekik, hogy a felkínált ételek közül ki melyiket szeretné elfogyasztani. Voltak kifejezetten alacsony, és magas kalóriatartalmú ételek a listán, és az eredményeik kimutatták, hogy a ghrelin hormont tartalmazó injekciót kapott csoport szinte mindegyike a magas kalóriatartalmú ételekre szavazott.

Hasonló bejegyzések