A cukor évszázadok óta része az ember életének. Az étkezési cukor alatt általában répacukrot (ezt cukorrépából állítják elő) és a nádcukrot (ezt pedig cukornádból) értjük. A manapság használatos cukor nincs azonban annyira régen a köztudatban, százötven évvel ezelőtt még csak a gazdag emberek engedhették meg maguknak, manapság azonban bárki számára elérhetővé vált.
A cukor egy olyan szénhidrát, amelytől édesek lesznek az ételeink, italaink. Számtalan formát ölthet, és természetes módon is megtalálható például a gyümölcsökben (gyümölcscukor) vagy a tejtermékekben (tejcukor) is. A Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 6 teáskanálnyi cukor.
A legnagyobb probléma manapság az, hogy okkal vagy ok nélkül szinte minden termékbe bele van csempészve a hozzáadott cukor, így a napi ajánlott mennyiség egy szempillantás alatt elérhető, nem kell ahhoz egy tábla csokit megenni hozzá. A cukor túlzott fogyasztása pedig káros az egészségre, kialakulhat cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések. A legnagyobb probléma viszont az elhízás, a cukor egyértelműen felelőssé tehető a túlsúly kialakulásában.

A cukor és a bolti termékek

A cukor a fogyókúrázók elsődleges ellensége, mindenki, aki súlyt szeretne veszteni, meg kell, hogy szabaduljon a hozzáadott cukrokat tartalmazó termékektől. Ez sajnos nem egyszerű, ugyanis szinte minden termék tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy annak valamelyik álnevét. A light termékek becsapósak, ugyanis zsírtartalomra és cukortartalomra is vonatkozhat a megjelölés. Általában nem cukormentességet, hanem csak csökkentett cukortartalmat jelöl ez az elnevezés.
Egyetlen módja van a termékek kiszűrésének, ez pedig a címke olvasása. Sokszor ez sem egyértelmű, mindig az összetevőket nézzük, ne a tápanyag táblázatot, és ha cukrot látunk, tegyük vissza a polcra. Kezdjük el tudatosan keresni a hozzáadott cukrot nem tartalmazó (esetleg „unsweetened”) feliratú termékeket. Készüljünk fel arra, hogy nagyon kevés ilyen áruba fogunk belebotlani. Ha találtunk is valamit, akkor is érdemes időről időre átolvasni a címkét, ugyanis a gyártók előszeretettel módosítanak az összetételeken.
Üdítőkből még csak-csak van ugyan kínálat, de meg fogunk lepődni a kekszek, a felvágottak vagy a konzervek pultjainál, ugyanis alig találkozni ténylegesen cukormentes termékekkel.
Ha teljesen ki szeretnénk kerülni a cukrot, akkor bizony javarészt saját magunknak kell sütnünk-főznünk. Bár elindult valami, egyre több cukormentes termék kerül a boltok polcaira, még mindig nincs igazi kínálat, csak fel-felbukkan néhány termék. Sok étterem sincs igazán felkészülve a diétázó és fogyókúrázó vendégekre.
Fogyókúra kapszulával: lida fogyás

Hasonló bejegyzések