Mindig van valamiféle elképzelésünk, amikor átalakításról van szó. Természetesen van lehetőségünk szakember kezeire bízni magunkat már a kezdetek kezdetén is, de akár saját magunk is megtervezhetjük a kertünket. Ha a tervezési szakasznál nem is kérünk segítséget, a megvalósítás egy-két részéhez kellhet majd.
A tervezés időbe és energiába kerül, nem szabad görcsösen ragaszkodni mindenhez, amit hirtelen ötlettől vezérelve kitaláltunk. Nagy segítségünkre lesz egy méretarányos terv, ezt feltétlenül készítsük el, nagyban megkönnyíti a munkákat. Első lépésben találjuk ki, hogy hova milyen burkolatot szeretnénk, hol füvesítünk, hova kerülnek a növények, virágok, hol lesz út, kerítés, korlát.
Ha ez nagyjából megvan (nyilván a tervezési folyamatban bármikor megváltoztatható), akkor jöhetnek az elhelyezések, medence, pad, asztalok, fák, növények, sziklakertek, stb. Fontos, hogy gondoljunk a terebélyesedésre, inkább ültessünk szellősebben, mint túlzsúfolva, az esztétikailag sem szép, ráadásul a növényeknek sem tesz jót.
A teraszt se felejtsük el, már az elején döntsük el, hogy beépített teraszt szeretnénk, vagy hagyományosat. Fontos a megfelelő teraszburkolat kiválasztása is. Ha járólapot szeretnénk, azt lehetőleg szakemberrel végeztessük el, mert ha saját magunk csináljuk, és rosszul, akkor több kárt tehetünk, mint amennyit megspórolnánk rajta. Léteznek clikk deck típusú teraszburkolatok is, ehhez nem szükséges szaktudás, hiszen az elemeket csak össze kell kattintani, és már kész is. Fontos, hogy ezt valamilyen már meglévő burkolatra rakjuk fel. A kerti csapok felszerelését, a medence beépítését is inkább bízzuk szakemberre.
Elképzelhető, hogy a kerttervezés több hetet, hónapot is igénybe vehet, de ne sajnáljuk rá az időt. Ha menet közben meggondoljuk magunkat, akkor könnyedén változtathatunk rajta, amíg csak a tervezési fázisban van a dolog. Ha úgy érezzük, hogy minden kész, akkor jöhet a megvalósítási fázis, a vásárlás, és a munka.

Hasonló bejegyzések