A hőszigeteléshez felhasznált alapanyagok kapcsán általánosságban kijelenthető, hogy szinte mind valamilyen műanyagból készülnek, ezáltal főként az utóbbi időben alaposan megnövekedett az igény a természetes szigetelőanyagokra.
Habár ezen a téren nem számolhatunk akkora hatékonysággal, mint a műanyagok esetén, ugyanakkor a természetesség és az elvitathatatlan, azonnal érezhető hatás így is sokakat terel ezen módszerek irányába. Hogy milyen természetes szigetelőanyagokat ismerünk?

A nád

A nád a fa mellett a magyar emberek egyik legrégebb óta használt és alkalmazott építészeti alapanyaga, amiből nagyszerű tető építhető, azonban szigetelőanyagként is felhasználható bizonyos esetekben. Amennyiben például beépített padlás-, vagy tetőterek padlózatának hőszigetelését szeretnénk megoldani, a nádpalló az egyik legjobb megoldás. Ezt a típusú szigetelést kereskedelmi forgalomban is beszerezhetjük, átlagosan 6-8 centiméter vastagságban, táblásított kivitelezésben. A padlástéren elhelyezve és legalább 6-8 centiméter vastagságban agyaggal, földdel vagy valami más egyébbel betapasztva kiváló hőszigetelő eredmény érthetünk el.
Akár vályog-, akár téglaépítésű házzal rendelkezünk, a külső nádszigeteléssel alaposan lecsökkenthetjük fűtési költségeinket, ehhez nem kell mást tennünk, mint az említett nádpallós táblákat a külső falra felrögzíteni. A hatás még jobb lesz, ha alul és felül – természetesen rovarháló beiktatásával – megoldjuk ezeknek a pallóknak a szellőztetését is. Mivel a palló vakolható, ezért kívülről egyáltalán nem észrevehető, hogy mi van alatta.

A cellulóz, a len és a kender

A cellulóz a növényi sejtek alkotóelemének tekinthető, ami szerkezetéből és speciális kezeléséből kifolyólag nem csak nagyszerű tűzálló, hanem mindemellett hőszigetelő képességekkel is rendelkezik. Kapható cellulóz alapanyagú szigetelőanyag táblás, de zsákos kiszerelésben is. Az ebből kikeverhető szigetelőanyagokat speciális befúvógépekkel hordják fel a kiválasztott felületre a kívánt mennyiségben.
Szintén régóta alkalmazott, mondhatni ősi szigetelőanyag a len és a kender is, amelyek jelenleg olyannyira felszálló ágban vannak, hogy mindkét alternatíva igazán komoly jövő előtt áll. Habár már őseink is alkalmazták szigetelési célzattal, a közelmúltban újra felbukkant a piacon, és sikere megkérdőjelezhetetlen. Mivel a természetesség kedvelőinek készül, ezért se a len, sem a kender alapanyagú szigetelések esetében nem használnak formaldehidet, kizárólag természetes alapanyagú ragasztót és tartósítókat.

A gyapjú

A gyapjú egy állati eredetű hőszigetelő anyag, amit a belsőépítészetben egyre gyakrabban használnak a lakótér egészségesebbé tételében. Főként régebbi építésű otthonok, vagy új boronaházak esetén kap fontos szerepet. A legtöbben mégis csak fali szőnyegekként ismerik, noha hatását bizonyos esetben így is képes kamatoztatni.

Hasonló bejegyzések