A gazdasági helyzet szűkös lehetőségei miatt egyre több diák kényszerül munkát vállalni tanulmányai mellett. Sok cég alkalmazkodik is a ma már nem is annyira új helyzethez, és biztosítanak a tanulók számára módot erre, akár csak nyári munkákkal, alkalmi állásokkal, vagy hosszú távú foglalkoztatással. Az oktatási lehetőségek bővülnek, az árak viszont a magasba szöktek.
Közvélemény kutatások alapján a diákok körülbelül 40 százalékának okoz gondot az iskoláztatási költségek fedezése, és emiatt kénytelen mellette munkát vállalni. Különösen igaz ez a költségtérítéses hallgatókra. A szülők igyekeznek a főiskolák, egyetemek által kiírt befizetési kötelezettségek teljesítésére, az ott lakás, ruháztatás, étkeztetés finanszírozására, de sajnos sok család ezt nem teheti meg. Diákhitelt azonban egyre kevesebben igényelnek, amely a felmérések alapján alapvetően egyébként nem is fedezi a felsőoktatásban felmerülő költségeket.

Akár húszmillió forintos büntetés

A diákok tanulmányok melletti foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokra a munkát biztosító vállalkozásoknak kiemelten oda kell figyelniük, igaz ez a munkaszerződés megkötésére, a munkáért járó bérkifizetésekre, stb. egyaránt. A munkáltató feladata a szerződés írásba foglalása, a munkavállaló jogszabályoknak megfelelő bejelentése, munkakörének pontos és konkrét meghatározása, személyi alapbérének megállapítása, és a munkavégzés pontos helyének írásba foglalása. Amennyiben ezek részben vagy egészben elmulasztásra kerülnek, a munkaügyi ellenőrzések során az ezzel járó jogsértésekért akár húszmillió forintot is kiróhatnak a cégekre a hatóságok.

Nyári munkák előnyben

Az időszakos szellemi és fizikai munkaerő igénybevételére ma már számos megoldás közül választhatnak a cégek. Akár vállalkozói szerződést, akár munkaerő-kölcsönzést, vagy megbízási szerződést választanak megoldásképpen, mindegyik lehetőség jogszabályi keretei teljes mértékben biztosítottak. A cégek azért alkalmazzák előszeretettel a főiskolai és egyetemi hallgatókat, főleg szezonálisan, mert bizonyos feltételek mellett jelentős közteherkedvezményeket jelent a rendes munkavállalókkal szemben. A gazdasági előnyök mellett pedig azért szeretik a cégek, ha diákok vállalnak munkát náluk, mert a tanulók könnyűszerrel elérhetők és könnyen leinformálhatók, aktuális és akár speciális képességekkel is rendelkeznek (például nyelvismeret), valamint szívesen vállalnak akár pár napos állást is.

Fiatal munkavállalók fokozott védelme

A Munka törvénykönyve több pontban is biztosítja a tanulók védelmét munkavállalásuk esetében:

  • éjszakai munkára, rendkívüli munkavégzésre, készenléti, vagy ügyeleti jellegű munkára nem foglalkoztathatók
  • két munkavégzési nap közt legalább 12 órának el kell telnie
  • a nap munkaidő tartama legfeljebb 8 óra lehet, egy héten pedig maximum 40 óra
  • a munkaközi szünet napi 4 és fél óra elteltével jár, és legalább 30 percesnek kell lennie.

Hasonló bejegyzések