Mikor a várva-várt apróság megérkezik végre, nagyon boldogok vagyunk. Ilyenkor még természetes, hogy az éjszakai sírások felébresztenek minket, és abban bízunk, hogy ez elmúlik majd. Ám ahogy telnek-múlnak a napok, hetek és hónapok, és még mindig órákat tölt ébren az apróság, akkor is, ha mindent megkapott, hajlamosak lehetünk aggódni. Nézzük, mik lehetnek az okai?

Amikor a baba fél…

Néhány hónapon belül elérkezik az idő, amikor a baba öntudatára ébred, és ilyenkor gyakran előfordulnak olyan szituációk, amikor megijed. Furcsa, számára félelmetes emberekkel találkozhat, megijedhet az árnyékoktól, megijeszti a kutyaugatás, vagy a hangos sziréna. Ilyenkor hiába pelenkáztuk be gondosan, adtuk oda cumiját, énekeltük el a kedvenc altatódalát, néhány óra múlva sírásra ébredhetünk.

Nagyon gyorsan fejlődik

Abban az időszakban, amikor a pici elkezd járni, és a bababiztonsági eszközök bevetésre kerülnek, egy ugrásszerű idegrendszeri fejlődést figyelhetünk meg nála. Ilyenkor az apróság teljesen más megvilágításban látja a világot, kis kezeit, lábait egészen másképp képes használni. Az idegrendszeri fejlődésnek köszönhetően a beszéd is nem sokkal később beindul, de amikor még nem teljesen tudja kifejezni, amit mondani szeretne, könnyen feszültté válhat. E kettő folyományaként tapasztalhatjuk, hogy az éjszaka folyamán aktívabb a szokásosnál.

Sok-sok inger éri napjai folyamán

Még nekünk, felnőtteknek is sokszor nehézséget okoz a nap során minket ért ingerek feldolgozása, gondoljunk csak bele, a picit mennyi új információ éri, és ráadásul az ő kis idegrendszere szinte szivacsként issza magába az őt ért infohalmazt. De elég akárcsak arra gondolnunk, hogy otthon mennyi mindennel vesszük körbe magunkat, és ezzel együtt az apróságot is: számítógépek, tévék, mobiltelefonok… A lista végeláthatatlan. Ez könnyedén túlterhelheti őt, ami az éjszaka során nyugtalanság formájában jelentkezhet.

Hasonló bejegyzések