Mindenki találkozott már a tanácsadás fogalmával,de nagyon sokan nem élnek vele. Pedig a tanácsadás igenis fontos és jó dolog lehet, akár emberi sorsokat is meg lehet menteni a segítségével. Mi a különbség a tanácsadás, a coaching és a mediáció között?

A tanácsadás

Tanácsadásra általában beteg érkezik. A zavarok egész széles skálán mozoghatnak, testi és lelki gondok egyaránt. A tanácsadást képzett orvosok, pszichológusok és pszichiáterek végzik. Általában véve a múltra irányul a tanácsadás, megpróbálják feltárni a múltban gyökerező problémákat, és megoldást találni rájuk. Módszertanilag nagyon kötött a tanácsadás, ráadásul elég hosszadalmas is lehet, jellemzően több mint tíz alkalomra van szükség.

A coaching

Akik coachingra jelentkeznek, jellemzően teljesen egészséges emberek, akiknek a jövőre irányuló kérdései vannak, és arra vonatkozólag szeretnének határozott képet kapni. A coachingra jelentkezőknek általában magánéleti és munkahelyi problémáik vannak, megrekedtek valahol, életvezetési és kapcsolati zavaraik vannak. Míg a tanácsadás egy nagyon kötött dolog, addig a coachingot sokkal lazábban lehet venni, új technikákat kipróbálva. A terápiát a coach vezeti, magánéleti tanácsadó a life coach, munkahelyi problémákkal pedig a business coach-hoz lehet fordulni.

A mediáció

A mediáció során a jelenre irányuló gondokat igyekeznek megoldani a felek, a mediátor pedig semleges félként vesz részt a folyamatban. Míg a coaching a jövőre irányul, itt általában konkrét problémák vannak. Akárcsak a coaching, a mediáció is kötetlenebb, jobban lehet alkalmazni a különféle technikákat, új módszereket. Mediátor sokféle lehet, például párkapcsolati és válási, iskolai, kamasz-szülő, gazdasági, munkahelyi mediátor.
Bármilyen problémánk is van, soha ne féljünk szakember segítségét kérni, így sokkal könnyebben és gyorsabban tudunk túllendülni a kríziseken.

Hasonló bejegyzések