Az emberi kreativitás határtalan, azonban az építőipar viszontagságai miatt gyakran a kreativitásnak súlyos ára van, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába vannak jó, mondhatni költséghatékony terveink, egy saját ház építését így sem úszhatjuk meg több millió forint alatt.
Noha sokan az építőipar forradalmát várják a természetes alapanyagok alkalmazásától, valamint a 3D nyomtatás technológiájától is, összességében még egyetlen olyan megoldás sem született, ami az igazán kispénzű emberek számára alternatívát nyújthatna az építkezéshez.

Pedig 53 ezer forintból is lehet házat építeni

Hogy kikerülje az építőipar viszontagságait, valamint összességében a drága alapanyagokat, egy vállalkozó kedvű feltaláló, a magát csak életművésznek nevező Michael Buck nemrégiben úgy döntött, hogy bebizonyítja a világnak: nem kell feltétlenül milliókat, sőt mi több, még százezreket sem költenünk arra, hogy teljes egészében lakható, mi több komfortos házat építsünk magunknak. Buck őrült tervének lényege az volt, hogy házának felépítéséhez nem használ fel semmi mást, csak a természetesben megtalálható alapanyagokat, valamint hulladékot.
Michael elsődlegesen azoknak az embereknek szeretett volna példát mutatni, akik úgy számolnak, hogy jó pár millióba belekerülhet egy lakás felépítése, amiben a felvett hitelek után a lakók többsége albérlőként éli majd le az egész életét. Az 59 éves farmer – aki korábban tanárként dolgozott egy brit egyetemen –, így elhatározta, hogy a lehető legminimálisabb költségekből épít egy lakható házat, amit sikerült kihoznia mindössze 150 fontból, ami magyar pénzben 53 ezer forintnak megfelelő összeget takar.

Csak azért fizetett, amit nem talált meg a természetben

Buck természetesen nem tudott minden egyes alapanyagot előkeríteni a természetből, de háza 90 százalékához így is mindent megtalált odakint, így csak azért fizetett, ami természetes formában nem fordul elő a természetben, illetve a hulladékba sem dobják ki az emberek. A vállalkozó kedvű farmer kertje végében húzta fel a lakást, amihez semmiféle modern módszert nem volt hajlandó felhasználni, ezáltal lényegében hasonló technikákat alkalmazott, mint amik már a középkorban is beváltak. Természetesen Michael nagyon sok dolgot újrahasznosított, így a komplett hajópadlót szomszédjától kérte el, míg az ablakok üvegét egy öreg teherautó hatalmas szélvédőiből vágta ki magának.
Teljesen hagyományos anyagokat használt fel a falak kifestéséhez is, amihez kréta és növényi vegyületek elegyét alkalmazta, ezen felül pedig még folyóvizet is sikerült bevezetnie, amit egy közeli forrásból sikerült díjmentesen biztosítania. Az épület jelenleg albérletként szolgál, így Buck egy ismerőse lakik benne, aki a közeli tejfarmon dolgozik, és a lakhatásért cserébe nem pénzzel, hanem tejjel fizet a főbérlőnek, aki ezáltal minden nap friss és feldolgozatlan házi tejhez juthat hozzá.

Hasonló bejegyzések