Noha Európában is számtalan nagyon jó minőségű, strapabíró és biztonságos páncélszekrényt árulnak, a Japánok erre is rátesznek egy lapáttal. Még idehaza például nem megszokott, hogy otthon akár széfet, akár páncélszekrényt tároljunk és sokan inkább különböző bútoraikba rejtik el értékeiket és készpénzüket, addig a japánoknál már szinte külön kultúra épült az otthoni trezorok köré.
A legkülönbözőbb helyeken képesek a keletiek tárolni értékeiket. Gyakran alkalmazott a bútorszéf, mert lehet akár elrejtett is. Nem ritkán használják a padlószéfeket is, mert a járófelület alatt is remekül el lehet titkolni a tolvajok elöl a legfontosabb kincseket. Az egyszerű, nehezen feltörhető páncélszekrényeket is szívesen veszik.
Persze, korábban Japánban sem volt mindig ilyen a helyzet, de az utóbbi néhány évben felpezsdült a piac az óriási kereslet miatt.
A páncélszekrényekben nem csak készpénzt, hanem különböző értéktárgyakat, nemes fémet, ékszereket és dokumentumokat is tárolhatunk, amelyeket nem szeretnénk, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek. A páncélszekrények a legnépszerűbb termékek, amelyek tökéletes védelmet nyújtanak értékeinknek és képesek extrém viszonyoknak is ellenállni. Páncélszekrényt idehaza már néhány 10.000 Forintért is vehetünk de akár 4 millió forintos példányokkal is találkozhatunk. Már a magyar piacon is elérhetőek a Burg-Wachter, a Harmann-Tresore, a Valberg, a Mottura, a T-Safe, a Konsmetal és a Rottner termékei is.

20%-kal nőtt a Japánban eladott páncélszekrények száma az elmúlt évben

Japánban rendkívül fellendült a széf és páncélszekrény piac az utóbbi néhány évben, hiszen egy év alatt 140.000 darabbal többet sikerült eladniuk, mint az azt megelőző években. Bár korábban ezek a páncélszekrények senkinek sem kellettek, ma már nagyon kapósak. Ennek elsősorban az az oka, hogy még korábban olyan magas volt a banki alapkamat, hogy 10 év alatt meg lehetett duplázni a befektetett pénzt, ma már a pár százalékos hozamok senkit sem vonzanak. Mások szerint viszont értékeket széfben tartani a kulturális örökség része, hiszen a japán életfilozófia szerint fontosabb védekezni és a veszteséget elkerülni, mint a haszonra törekedni.
Még a hazai adatokhoz képest az ottani betörések csak ritkán járnak sikerrel, pontosan a magas számú páncélszekrény és otthoni széf használatnak köszönhetően. Szükség is van rá, hiszen a statisztikák szerint, közel 15 milliárd eurónyi megtakarítás gyülemlett fel a japán magánszemélyek otthonaiban, készpénz formájában.
Forrás: https://www.saffortszef.hu/pancelszekrenyek-szefek

Hasonló bejegyzések