Sajnos egyre többször hallani arról, hogy feltörték valakinek az e-mail címét, honlapját, közösségi portálon lévő felhasználói fiókját. Számtalan módja vannak, hogy védekezzünk ez ellen, és biztonságban legyenek az adataink.
Először is ne adjuk ki senkinek a jelszavunkat! Ha valaki e-mailben bizonyos nagy cégekre hivatkozva kéri a jelszavunkat, soha ne adjuk meg, mert a nagy oldalak (pl. Facebook) sosem kérik e-mailben egyik felhasználójuk belépési adatait sem. Vigyázzunk az ismerőseinkkel is, sosem lehet tudni, hogy ki mennyire kíváncsi, és előfordulhat, hogy titokban belépnek helyettünk.
Csak akkor jegyeztessük meg a gépen a felhasználónevünket és a jelszavunkat, ha egyedül használjuk a számítógépet. Minden nyilvános helyen óvatosan jelentkezzünk be, soha ne mentsük a jelszavat, és mindig lépjünk ki rendesen az oldalból, ne csak „lelőjük” a gépet.
Mindig legyen naprakész a vírusirtónk, használjunk tűzfalat. Bármikor bekerülhet egy vírus vagy féreg a gépünkre, ami ellopja a felhasználónevünket és jelszavunkat.
Ha valaki átveszi az uralmat az e-mail fiókunk felett, akkor komoly problémákba ütközhetünk, hiszen ha sok helyre azt adtuk meg, akkor minden hivatalos értesítő arra a címre fog érkezni. A már bejelentkezett illetéktelen néhány kattintással meg tudja változtatni a jelszavunkat, úgy, hogy soha nem jövünk rá az újra. Ha gyanítjuk, hogy valaki belépeget a nevünkben vagy egyáltalán nem tudunk belépni a jelszavunkkal, vegyük fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Mindenképpen szükséges valamilyen azonosítás, hiszen e nélkül bárki le tudna kapcsolni egy-egy e-mail fiókot. Ha szerencsénk van, akkor visszakaphatjuk a régi e-mail címünket. Ilyenkor mindenképpen nehéz jelszót válasszunk, és ügyeljünk a további biztonságos használatra.
Amennyiben több ismerősünk tudja a jelszavunkat, érdemes megváltoztatni. Nehezebb feltörni a fiókokat, ha mindenhová más jelszót választunk.

Hasonló bejegyzések