Amikor valaki tetőtér beépítésén gondolkodik, érdemes átgondolnia, hogy milyen tetőablakra is lesz szüksége. Többféle típus közül lehet ugyanis választani, nemcsak attól függően, hogy milyen anyagból készül az ablak, hisz azt is eldönthetjük, hogy hogy nyíljon az ablak és hogy melyik részén legyen a kilincs.

Ezt a legtöbbször nem az ízlésünk fogja meghatározni, hanem az adott lehetőségek.

Merre billen az ablak?

A leggyakoribb és legolcsóbb megoldás a középen billenő ablak. Itt egész egyszerűen az ablak közepénél van a forgópont, így tudjuk nyitni és zárni az ablakot. Takarításnál egyébként ez nagy előny, könnyen át tudjuk fordítani az ablakot ahhoz, hogy a külső részét is megtisztítsuk. Hátránya, hogy ha például szúnyoghálónk van, akkor nem tudjuk teljesen kinyitni az ablakot.

Nem úgy a felső harmadában nyíló ablakok esetében, melyeket ha teljesen kinyitunk, akkor sem lóg bele a szárny a szúnyoghálóba. Ezek valamivel drágábbak, mint a középen billenők. Ezen felül vannak a felnyíló tetőtéri ablakok, ezek már a prémium kategória képviselői. Nem csak fent nyílnak, középen is, így a takarításuk is egyszerű. Végezetül pedig vannak olyan tetőablakok, melyek oldalra, kifelé nyílnak, ezek akkor hasznosak, ha az ablakon át ki kell jutni a tetőre.

Hol van a kilincs?

A tetőablak kilincse is lehet több helyen is, alul vagy felül. A felső kilincses ablakokat értelemszerűen felülről lehet kinyitni, az alső kilincsesek pedig alulról nyílnak. A választáshoz vegyük figyelembe azt, hogy milyen a helyiség elrendezése, milyen magas emberek fogják kinyitni az ablakokat, és ehhez mérten válasszunk típust. Ha az ablak alja a padlótól számítva 80 és 130 centiméter között található, akkor a felső kilincses lesz az ideális választás. Ilyenkor kalkuláljuk bele azt, hogy mindenki elérje a kilincset. Az alsó kilincses ablaknál pedig vegyük számításba azt, hogy bár az ilyen típusú ablak magasabbra is építhető, az ablak alatti tér bútorozására nem igazán nyílik lehetőség.

Hasonló bejegyzések