Riasztó már számos helyen van. Nemcsak az ingatlanokat, de az autókat is védik vele. Viszont arra már kevesebben gondolnak, hogy milyen következménye is van annak, ha megszólal egy riasztó.

Mielőtt teljesen megnyugodnánk, hogy ha betörési vagy lopási kísérlet történik, nem kell aggódnunk, mert a riasztó úgyis megszólal, gondoljunk csak bele, hogy mi is történik ilyenkor. A legegyszerűbb példa az autóriasztóra gondolni. A riasztó jelez, vagyis zajt ad. Ha szerencsénk van, akkor a tolvaj megfutamodik, mert megijed.

De mi van akkor, ha nem? Csinálja tovább a dolgát, vagyis az autónk eltulajdonítását, esetleg még a járókelőket is megnyugtatja, hogy övé az autó, csak elvesztett a kulcsa. A szomszédok hallják a zajt, de kevesen fognak kimenni, és még kevesebben veszik a fáradtságot, hogy értesítsenek is valakit, minket, vagy mondjuk, a rendőrséget.

Az autónk pedig már el is van lopva, riasztó ide vagy oda. A helyzet semmivel sem jobb, ha ingatlanról van szó, mert ugyanígy a szomszédok és járókelők jóindulatára vagyunk bízva.

Mit tegyünk, hogy a rendőrség is kijöjjön, ha szól a riasztó?

Ahhoz, hogy valóban történjen is valami, és az értékeink is nagy eséllyel megmaradjanak, az kell, hogy a riasztó ne csak szóljon, hangosan, ha senki se tudjon tőle aludni, hanem az is, hogy ezt valaki észre is vegye, és tegyen is valamit.

Persze nem az a megoldás, hogy minden szomszéd lelkére kötjük, hogy a riasztó nem azért van, hogy őket bosszantsuk, hanem arra, hogy jelezze a bajt, nekik meg hívni kell a rendőrséget, vagy minimum minket. A megoldás a távfelügyelet, amit a riasztórendszerrel összeköthetünk, akár sms-t is kaphatunk.

Ilyenkor a biztonsági cég, akit megbízunk a feladattal, összeköti a riasztónkat a saját rendszerével, ami a riasztó jelzése esetén náluk is megjelenik, és egy diszpécser meg tudja tenni a megfelelő intézkedéseket. Értesíti a járőrszolgálatot, vagy, ha az általuk lefedett körzetben vagyunk, akkor a saját emberit is riadóztathatja. Így már lesz értelme a riasztónak.

Hasonló bejegyzések