A tervek szerint szeptembertől válik elérhetővé A magyar helyesírás szabályainak tizenkettedik kiadása, amelynek köszönhetően rengeteg kisebb-nagyobb változás éri majd a magyar nyelvet. Nagy reformokra nem számíthatunk, az MTA ugyanis csak a régi szabályokat gondolta újra. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

A helyesírás szinte változatlan marad

Használj szótárt a tanulásod mellé: dictzone.com
A szabálykönyv legújabb kiadásának érdekessége, hogy a korábbi kiadásokhoz képest alig nyúl hozzá az általános helyesírási szabályokhoz. Az egyik legjobb újdonság, hogy a többszörösen összetett szavakat helyes lesz kötőjel nélkül is leírni abban az esetben, ha hosszabbak hat szótagnál. Továbbra sem írhatjuk azonban kötőjel nélkül azokat a szavakat, amelyek két tagból állnak. Tilos lesz továbbá olyan szóösszetételeket is kötőjellel írni, mint amilyen a faszék, holott a kötőjeles mód írott szövegben könnyítené az olvasást.
Komolyabb változás, hogy az azonos dupla betűkre végződő vezetékneveket kötőjellel kell majd ragozni, de a hasonló magyar keresztneveket is. Mariannál helyett tehát a Mariann-nál lesz a helyes. Tovább komoly változás, hogy a betűszók utáni szavakat, már amennyiben azok kapcsolódnak a betűszóhoz, mindig kötőjellel kell majd írni, tehát GLS futárszolgálat helyett ezentúl GLS-futárszolgálat lesz a helyes forma.
A jövőben helyes lesz nagy kezdőbetűvel írni a mozi szót is abban az esetben, ha egy tényleges intézményként utalunk rá, így a Kossuth mozi helyett már a Kossuth Mozi kifejezés lesz a helytálló. Ugyanez lesz a helyzet a vendéglátó-ipari egységekkel is. Változik továbbá a számok toldalékolása, vagyis az 1-jén helyett már az 1-én alak lesz a helyes.

A legnagyobb változások

A helyesírási szabályok kapcsán a legkomolyabb és legszembetűnőbb változás a –szerű utótaggal rendelkező szavakat érinti, amelyeket összetett utótagként kell alkalmazni a későbbiekben. Szeptembertől tehát már nem ésszerű, hanem észszerű lesz a helyes írásmód, még ha ez nem is hangzik túl ésszerűnek. Főként a gyakori olvasóknak lehet nagy változás, hogy a könyvek és az újságok eddig nyomdatechnikai okokra hivatkozva gyakran elhagyták a különféle mellékjeleket és speciális jelöléseket, erre a jövőben a szabály szerint nem lesz lehetőség, mert ezt a mai, modern technikai feltételek már nem indokolják. A Citroent tehát ebben a formában már nem használhatjuk, mindig ki kell írnunk a speciális jeleket is, így: Citroënt.
Változnak a rövidítés szabályai is, ezáltal míg korábban kizárólag egyféleképpen rövidíthettünk bizonyos szavakat, addig ezen a téren több lehetőségünk lesz. Példának okáért az oldalt ezúttal már old.-ként, a római katolikust pedig róm. kat.-ként is rövidíthetjük, a lásdot pedig l.-ként és ld.-ként is használhatjuk, de lsd-ként még mindig nem. Érdekesség azonban, hogy a B.ú.é.k. helyett – ami eddig kizárólagos helyességet élvezett a magyar helyesírásban, idén év végén már csak a BÚÉK formája használható majd, ha ragaszkodunk a nyelvhelyességhez.

Hasonló bejegyzések