Mikor évekkel ezelőtt devizahitelre vásároltak a családok ingatlant, álmukban sem gondolták volna, mekkora fába vágják a fejszéjüket – és hogy mekkora súlyos pénzeket emelnek ezzel ki a közös kasszából. Mint minden malőrnél, itt sem a „multik” sínylik meg a dolgokat: az árfolyamváltozásokat az adósokra terhelik a bankok; igencsak megnehezítve ezzel napi megélhetésüket.
Egy magyar jogász az adósok segítésének érdekében kidolgozott egy „haditervet”, mellyel a devizahitelesek elleni végrehajtási eljárások felfüggeszthetőek. Azonban, ahogy az életben szinte semmi, ez sem ingyenes segítségnyújtás… a mutatvány 150-200 ezer forintjukba kerülhet a hiteleseknek.

Hogyan kezdjek neki a folyamatnak?

Meg kell fogalmazni egy kérelmet a végrehajtási záradék törléséről. Ezt aztán négy példányban el kell juttatni a közjegyzőnek, ajánlott küldeményként postázva. Majd a lakóhelyünk szerinti bírósághoz kell fordulnunk azzal indokkal, miszerint kifogásoljuk a végrehajtás tényét – ezt az iratot a végrehajtás datálásától számított 15 napban van módunk benyújtani. Az iratban nem csak kifogást emelhetünk, de a végrehajtás felfüggesztésének megítélését is kérvényezhetjük.
Válságban a cégek: Klikk!
Amennyiben a közjegyző elutasítja a benyújtott kérelmünket, a kiértesítéstől szintén 15 nap áll rendelkezésünkre, hogy fellebbezzünk döntése ellen. Ezt a kérdéses közjegyző tevékenységi területének törvényszékénél tehetünk meg – amire tíz ezer forintos okmánybélyeget kell ragasztanunk.
Rengetegen éltek már ezzel a megoldással. Közülük több mint 100-an nyertek már pert első fokon, és több mint 20 esetben jogerőre is emelkedett a döntés. Mindezek fényében talán tényleg érdemes belekezdenünk a procedúrába – végül is, mi veszteni valónk lehet? Bár a siker nem garantált, de megadjuk vele az esélyt, hogy nem árverezik el otthonunkat a fejünk fölül.

Hasonló bejegyzések