Manapság egyre kevesebbszer vesszük kezünkbe a klasszikus könyveket, újságokat, ehelyett nézünk egy-egy filmet, vagy az interneten keresztül, esetleg tableten, telefonon olvasunk. Ám egészen másképp tesszük ezeken az eszközökön: a legújabb kutatások alapján az interneten keresztül a megjelenített tartalom mindössze 20-30 %-át olvassuk csak el.

Ellustultunk?

Amellett, hogy a felmérések kimutatták, igazán kis részét olvassuk csak el a világhálón megjelenített tartalomnak, a vissza gombot is lusták vagyunk használni, sőt mi több, az oldalak által ajánlott tartalomra sokkal szívesebben hagyatkozunk, mint saját gondolatainkra. Ezek szerint ilyenkor valójában nem is olvasunk, sokkal inkább csak pásztázunk a szemünkkel.

Csak „scannelünk”

Tíz évvel ezelőtt folytattak először kutatást ezzel kapcsolatosan, amikor is egyértelműen kiderült: a neten böngészők sehogyansem olvasnak. Csak „scannelnek”, mint például amikor TV-műsort keresnek.Átfutjuk az oldalon látható tartalmakat, megnézzük a főcímeket, az illusztrációkat, a kiemelt szavakat, számokat, és az egyes bekezdésekbe bele-bele olvasunk. Természetesen van, amikor alaposan elolvasunk valamit, de a felmérések szerint ez csakis abban az esetben fordul elő, ha kifejezetten fontos valami oknál fogva számunkra az adott lap tartalma.

A tipikus felhasználók…

A kutatók véleménye szerint általánosságban elmondható, hogy napjainkban egy tipikus felhasználó nem egy konkrét információt keres, hanem inkább egyfajta interaktív viszonyban áll az adott weboldallal. Ez azt jelenti, hogy valamire kíváncsi, ami gyakorlatilag nincs meghatározva pontosan a fejében, de figyelembe veszi, mit kínál neki a site, és eszerint folytatja a további böngészést. Ráadásul nem egy lineáris útvonal a mai felhasználók által folytatott böngészés, ami a nyitó oldalon kezdődik, és egy mélyebb struktúrában fejeződik be, hanem sokkal népszerűbb a több fül megnyitása, több ablakban zajlanak egyszerre az események, ami időnként meg is szakad, majd újra folytatódik.

Hasonló bejegyzések